:

:

TV Most

Foto: Dom zdravlja Gračanica

clock

Mart 03, 2024   12:24

0

165

Preventivni pregledi štitaste žlezde u Domu zdravlja u Gračanici

U okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja Srbije, koja se održava u više od 170 zdravstvenih ustanova, danas su u Domu zdravlja u Gračanici organizovani preventivni pregledi štitaste žlezde.

Doktor koji obavlja preglede u Domu zdravlja u Gračanici Siniša Rašić, rekao je da preventivni pregledi bolesti štitaste žlezde podrazumevaju ultrazvučni pregled i hormonske analize, kako bi se utvrdila funkcija štitaste žlezde kod pacijenata.

"Što se tiče odaziva pacijenata, zadovoljni smo, imamo blizu 50 pacijenata koji čekaju na pregled, što se tiče rezultata hormona, njih ćemo dobiti tek za par dana, a ultrazvučni nalazi pokazuju da bi ovakve preglede trebalo organizovati češće, nevezano samo za štitatsu žlezdu, već i za druge bolesti, jer ovi pregledi imaju za cilj ranu dijagnozu i rano otkrivanje bolesti, a samim tim će i uspešnost lečenja biti veća", rekao je za Rašić za Kosovo onlajn.

Meštanka Gračanice Nada Brkljač istakla je da preventivni pregledi građanima mnogo znače.

"Preventivni pregledi znače mnogo za građane, da imaju ovakvu priliku da se odazovu na preglede preventivno, a ljudi imaju problema, tako je da je ovo veoma lepa akcija", rekla je Brkljač.

Preventivnim pregledima odazvali su se imeštani okolnih sela. Milica Miladinović iz Donje Brnjice istakla je da preventivni pregledi, i to što zdravstvene ustanove funkcionišu u Gračanici za njih ima veliki značaj, jer ne moraju da putuju u centralnu Srbiju kako bi odradili preglede.

"Preventivni pregledi mnogo znače, posebno za ljude koji koji ne obavljaju često ultrazvučne preglede, i to što je besplatno veoma znači za samu prevenciju, da se na vreme otkrije bolest štitaste žlezde. Ja sam iz Donje Brnjice i ovo što imamo zdravstvenu ustanovu u Gračanici za meštane mog sela je od velikog značaja, jer imamo priliku da se lečimo ovde", rekla je Miladinović.

S obzirom da je fokus zdravstvene zaštite stavljen na prevenciju, besplatni pregledi se od početka decembra prošle godine organizuju u svim većim zdravstvenim ustanovama u srpskim sredinama na Kosovu.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva