:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 08, 2022   16:43

0

152

Pribićević: Očekujem veći pritisak na Prištinu

Bivši ambasador u Velikoj Britaniji i Nemačkoj Ognjen Pribićević ocenio je danas da očekuje da će uključivanje specijalnih savetnika francuskog predsednika i nemačkog premijera, Emanuela Bona i Jensa Pletnera u pregovore Beograda i Prištine rezultirati većim pritiskom na Prištinu.

"Možemo očekivati povećani pritisak na Prištinu zato što je premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti bio najveći problem u pregovorima i tu očekujem povećan pritisak ne samo od Francuske i Nemačke, nego i od SAD, a sve u cilju smirivanja konflikta na ovom području", rekao je Pribićević za T a n j u g.

On je ocenio da "nikome, bar kada je Zapad u pitanju ne odgovara da se konflikt širi" i dodao da u tom smislu "očekuje da se poveća pritisak na Prištinu i Kurtja i da se razgovara o onome što je najvažnije, a to je sever KIM i položaj našeg naroda".

On je kazao da pismo koje su srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću poslali francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc treba gledati u kontekstu rata u Ukrajini i povećanog intersovanja svih velikih sila za ovo područje.

"Sasvim je razumljivo da su velike sile i značajne države u Evropi kao što su Francuska i Nemačka odredile nove predstavnike sa idejom da se što je pre moguće reši problem Kosova i Metohije", rekao je Pribićević.

On je dodao da je "veliko pitanje da li je to zaista realno i moguće kada je prošlo dve deceenije od protivpravne nezavisnosti Kosova, čemu se mi suprostvaljamo".

"Tako da je sve ovo, pre svega, izraz rata u Ukrajini", kazao je Pribićević.

Upitan da li se imenovanje specijalnih savetnika francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuela Bona i Jansa Pletnera može posmatrati u kontekstu sve većeg angažmana Sjedinjenih Američkih Država u regionu, odnosno odgovora dve najvaće evropske sile na to, Pribićević je kazao:

"To je pogrešno tumačenje. Bez obzira na razlike koje uvek postoje između saveznika, one naravno, nisu tako velike, da bi ove dve zemlje uopšte razmišljale o tome da se oko tako važne stvari suprotstave SAD. To nije ni realno, jer je odnos u svetu takav. Ovde govorimo o vojnoj superiornosti SAD", istakao je bivši ambasador Srbije.

On je naglasio da se pismo i želja Francuske i Nemačke da se uključe moraju gledati u kontekstu šire inicijative Zapada i povećanog angažmana Amerike prema našem regionu, ali i u kontekstu rata u Ukrajini i suprotstavljanja Rusiji.

Dodao je da je "Nemačka pogođena krizom i da je poslednja stvar o kojoj ona razmišlja je suprotstavljanje SAD što važi i za Francusku".

"To je sve u kontekstu dešavanja između Zapada i Rusije, gde je trenutno Nemačka na velikom energetskom udaru, ali dugoročno gledano i Rusija će se suočiti sa velikim problemom kada dođemo na temu nabavke rezervnih delova i svega onoga što je do sada kupovano na Zapadu, pre svega u Nemačkoj i Francuskoj ", ocenio je Pribićević.

On je ocenio da su promene koje se dešavaju u svetu "tektonskog karaktera, ne samo od završetka hladnog rata nego i mnogo pre Hladnog rata, nego mnogi smatraju da je reč o najvećim promenama od Drugog svetskog rata".

"U tom smislu sve zemlje angažuju sve moguće kapacitete da se u ovom konfliktu izbore sa suprotnom stranom. To svakako nije dobro za nas, nije dobro da je region ponovo u velikom fokusu, ali mi na to nismo mogli da utičemo" , rekao je Pribićević.

Najavljeno je da će se specijalni savetnici francuskog i nemačkog kancelara sastati u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i u Prištini sa premijerom privremenih kosovskih isntitucija Aljbinom Kurtijem.

Izvor: T a n j u g

Ognjen PribićevićKiMSADEUAljbin Kurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva