:

:

TV Most

clock

April 16, 2019   15:12

0

105

Prijatelj Mehanizma u Hagu: Slučaj Radete i Jojića ne predavati Srbiji

U postupku ponovnog odlučivanja da li će se slučaj protiv Vjerice Radete i Petra Jojića, optuženih za zastrašivanje svedoka, iz Mehanizma za krivične sudove u Hagu predati Srbiji, novi sudija je prošle sedmice dao nalog za izjašnjenje o pitanju važnosti pojavljivanja i davanja iskaza tih svedoka pred sudom.

Prijatelj haškog tužilaštva (Amicus curia Prosecutor) tim povodom se izjasnio da je lično pojavljivanje i svedočenje svedoka u ovom postupku od ključne važnosti, kako bi se potkrepile optužbe tužilaštva, kao i da slučaj nikako ne bi trebalo ustupiti Srbiji.

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika SRS-a Vojislava Šešelja.

U dopisu koji je objavio Mehanizam u Hagu, prijatelj haškog tužilaštva tvrdi da nije u interesu pravde, niti je potrebno ustupanje slučaja Srbiji, već da bi on trebalo da ostane u Mehanizmu.

"Pojavljivanje svedoka je najvažnija za održivost krivičnog gonjenja u ovom predmetu. Jednostavno rečeno, ne može biti održive osuđujuće presude protiv bilo kojeg od optuženih povodom bilo koje optužbe protiv njih bez saradnje i prisustva svedoka optužbe, bez obzira na nadležnost za krivično gonjenje", navodi se u dopisu Prijatelja haškog tužilaštva.

U dopisu je ukazano i na dva svedoka pod pseudonimima W1i W2, koji su navodno bili pod pritiskom da svedoče u korist Vojislava Šešelja i za to od Srpske radikalne stranke uzeli novac.

"Nijedan od svedoka nije voljan da pruži dokaze ako postupak bude upućen Srbiji zbog straha i zabrinutosti", tvrdi prijatelj haškog tužilaštva, pozivajući se na izveštaj jedinice za zaštitu i podršku svedocima.

Srbija je u više navrata izrazila spremnost za suđenje u tom predmetu, garantujući fer i pravičnost postupka i adekvatnu zašitu svedoka.

Srbija 2015. odbila da uhapsi i izruči Radetu i Jojića

Tužilaštvo se, inače, protivi prebacivanju predmeta srpskom pravosuđu, i po njegovoj žalbi je u decembru 2018. godine odlučeno da se to pitanje ponovo razmotri, iako je u junu 2018. turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio da se slučaj preda Srbiji.

Savet Bezbednosti Akaju nije produžio mandat u Mehanizmu, a na njegovo mesto u decembru je imenovan sudija Li Dakin.

Usvajajući žalbu tužilaštva u decembru, žalbeno veće Mehanizma je ukazalo da je Tužilaštvo propustilo da se u izjašnjenju pred sudijom, koji je doneo prvostepenu odluku o predaji tog predmeta srpskom pravosuđu, osvrne na bezbednost, zaštitu i mogućnost pojavljivanja svedoka koji bi trebalo da svedoče u tom postupku.

Zbog toga je, prema stavu žalbenog veća neophodno da se proveri bezbednost svedoka koji bi svedočili u Srbiji.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično delo za koje se terete.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se taj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično delo, a to je Srbija.

Nakon toga sudija pojedinac je zadužen za koordinaranje predmeta i konkretne odluke.

Izvor: Танјуг

HagRadetaJojić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva