:

:

TV Most

clock

Avgust 31, 2023   16:56

0

89

Prijava Dodika protiv Šmita prosleđena Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu

Prijava koju je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podneo predsednik Republike Srpske Milorad Dodik protiv visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita prosleđena je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, rečeno je za RTRS iz Okružnog tužilaštva.

Kako su naveli iz tog tužilaštva, prijava je prosleđena Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo 16. avgusta na nadležno postupanje.

Dodik je u julu podneo krivične prijave protiv Šmita zato što se, kako je naveo, neovlašćeno bavi poslovima visokog predstavnika, kao i protiv direktora "Službenog lista BiH" Dragana Prusine "jer je omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika".

Od dolaska Šmita u BiH Dodik tvrdi da on nema legitimitet jer njegov mandat visokog predstavnika nije potvrdio Savet bezbednosti UN.

Šmit: Međunarodne sudije Ustavnog suda BiH imenuje predsednik Evropskog suda

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je danas da, prema ustavu BiH, međunarodne sudije u Ustavnom sudu BiH postavlja predsednik Evropskog suda za ljudska prava.

On je na svom na logu na mreži Iks (Tviter) naveo da te sudije ostaju na dužnosti dok ne napune 70. godina, sve dok svojom odlukom ne podnesu ostavku, ili ne budu razrešeni dužnosti zajedničkom odlukom ostalih sudija.

Pored toga, Šmit je naveo da se način imenovanja međunarodnih sudija može promeniti jedino zakonom usvojenim u parlamentu BiH, ali da tim sudijama ne može privremeno da prestane mandat kako bi se na njihovo mesto postavile domaće sudije.

Izvor: T a n j u g

DodikBiHŠmit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva