:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 10, 2020   10:40

0

55

Prijavljena epidemija gripa u Beogradu, Pirotskom, Mačvanskom i Zlatiborskom okrugu

Iz nedelje u nedelju raste broj osoba sa simptomima respiratornih infekcija i oboljenjima sličnim gripu. Virus gripa je u ovom trenutku registrovan u većem delu zemlje, a epidemija gripa prijavljena u Beogradu i u još tri okruga - Pirotskom, Mačvanskom i Zlatiborskom. Najviše obolelih je među decom od 5 do 14 godina i hroničnim bolesnicima.

Sve je više onih koji kašlju, kijaju i imaju visoku temperaturu i respiratorne infekcije ili grip. 

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević sa Instituta za javno zdravlje ""Dr. Milan Jovanović Batut" kaže da kada je u pitanju epidemiološka situacija gripa ona je potpuno uobičajena za ovo doba godine.

"Registruje se visoka aktivnost virusa gripa, ali to je potpuno očekivano. Nekoliko regiona u našoj zemlji i Grad Beograd su prijavili epidemiju. To znači da je broj obolelelih kvantitavino veći nego što je to očekivano na osnovu broja obolelih u prethodnim nedeljama, ali to je sve u skladu sa onim što se očekuje u ovom periodu godine", istakla je Kisić Tepavčevićeva.

Prema njenim rečima, najveća učestavost oboljevanja je u uzrasnoj grupi od pet do 14 godina.

"Nalazimo se u dobu godine kada je raspust, i to će sigurno da uspori dalji tok kretanja respiratornih infekcija. Ne možemo da govorimo da li će se produžiti raspust. Međutim, imajući u vidu epidemiološke karakteristike, i da raspust traje već desetak dana i trajaće do utorka, pretpostavljamo da će to da bude dovoljno za usporenje toka virusa", navela je Kisić Tepavčevićeva.

Ove godine, kaže, odličan je odziv na vakcianaciju protiv virusa gripa, čak i više nego prethodne godine.

"Generalno kada je u pitanju smrtnost od virusa gripa, nju je veoma teško proceniti, budući da uglavnom komplikacije imaju osobe koje već imaju neka hronična oboljenja i već su životno ugroženi. Koliki je sam doprinos gripa u tim situacijama je teško proceniti. Do sada je u našoj zemlji potvrđen virus gripa kod dve osobe koje su preminule", istakla je Kisić Tepavčevićeva.

Dodaje da kada su u pitanju respiratorne infekcije, ukoliko imamo bilo koji simptom, trebalo bi da ostanemo kući, jer je to, pre svega, bitno za naše sopstveno zdravlje i da se ne bi širila infekcija dalje.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva