:

:

TV Most

clock

Jun 09, 2022   20:26

0

170

Prijem u čast Platinastog jubileja u rezidenciji UK

Ambasada Velike Britanije u Beogradu organizovala je danas proslavu rođendana Kraljice Elizabete Druge i platinastog jubileja - 70 godina od njenog dolaska na presto.

Kraljica Elizabeta II je ove godine postala prvi britanski monarh koji obeležava „platinasti jubilej“, odnosno 70 godina u službi građana Ujedinjenog Kraljevstva, prekomorskih teritorija i Komonvelta.

Ona je najdugovečniji britanski vladar i drugi najdugovečniji vladar u istoriji.

Krunisana je 2. juna1952. godine nakon smrti oca kralja Džordža VI.

Prijemu u rezidenciji britanske ambasadorke na Dedinju prisustvali su predsednica Vlade Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri Nebojša Stefanović, Branko Ružić, Gordana Čomić, Daria Kisić, Zorana Mihajlović, Maja Gojković, Jadranka Joksimović, članovi porodice Karađorđević Aleksandar, Katarina i Filip, poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković, pripadnici opozicije i mnoge druge ličnosti iz političkog i kulturnog života Srbije.

Prijemu su prisustvovali i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, šef kancelarije EU u Srbiji Manuel Žiofre i brojni članovi diplomatskog kora.

Domaćini proslave Kraljičinog zvaničnog rođendana u Beogradu su ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Šan Makleod, koja je održala zdravicu, i njen suprug Ričard Robinson.

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva saopštila je da Njeno Kraljevsko Veličanstvo Elizabeta II već 96 godina proslavlja svoj pravi rođendan 21. aprila, ali da se centralna zvanična proslava Kraljičinog rođendana organizuje prve, druge, ili ponekad treće subote u junu.

Običaj proslavljanja rođendana vladara u junu uveden je pre mnogo vekova zbog onih kraljeva ili kraljica koji su rođeni u zimskim mesecima, što je onemogućavalo proslave na otvorenom.

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva saopštila je da se pored Kraljičinog „Platinastog jubileja" ove godine obeležava i 50. godina od Kraljičine zvanične posete Beogradu, a zbog čega su restaurirani stablo i memorijalna tabla, koje je Kraljica prilikom posete Beogradu otkrila u Parku prijateljstva na Ušću, dok je u neposrednoj blizini posađeno 70 novih stabala atlantskog kedra.

Ambasada UK u BeograduPlatinasti jubilej
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva