:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 25, 2019   8:13

0

246

Primakov: Moskva će braniti pravo Beograda na KiM

Stav Rusije prema krizi na Kosmetu je da će podržati svaki zahtev Beograda prema Moskvi, a nama je stalo da se poštuju prava Srbije na južnu pokrajinu i Rusija je garant da Srbija neće izgubiti u tom procesu, izjavio je u razgovoru za današnje "Večernje novosti" poslanik ruske Dume Jevgenije Primakov.

"Podržaćemo svaku odluku vašeg državnog vrha oko sudbine KiM, ako se ona donese uz politički konsenzus i ako to rešenje ne izazove građanski sukob. Rusiji je najvažnija imovinska i lična bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Primakov, poslanik Dume i unuk čuvenog šefa ruske diplomatije i obaveštajne službe Jevgenija Maksimoviča Primakova, jednog od najzaslužnijih Rusa za Kumanovski sporazum i donošenje Rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Jevgenij Maksimovič je i 2009. godine prvi put govorio o razgraničenju, tj. da Srbima ostane sever KiM i enklave u kojima žive, a njegov unuk kaže da je to bila poznata ideja koja se razmatra i dan danas.

"Stav Rusije je da Beograd to treba da reši i da takvu odluku donese ili ne", rekao je Primakov.

Upitan o tome da li srpski evropski put nema alternativu, Primakov kaže da Srbija treba da poštuje svoj interes i ako donese odluku da uđe u EU, mora da to učini uz svoje uslove.

"Vidimo šta se desilo sa privredom Bugarske, koja je potpuno uništena posle ulaska u EU. Ne smete da dozvolite takav odnos", rekao je Primakov.

Izvor: Танјуг

RusijaJevgenije Primakov
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva