:

:

TV Most

clock

Oktobar 22, 2019   9:29

0

250

Primer Skoplja pokazuje zašto je greška obustava širenja

Primer Severne Makedonije, kojoj nije odobren početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, pokazuje zašto bi potpuna obustava širenja EU bila ogromna greška, ocenjuje danas bečki dnevnik "Standard".

"Proširenje EU nije baš popularno. Pojedinim novim članicama, pre svega Rumuniji i Bugarskoj, nedostajala je, na početku, zrelost za Uniju, Poljska i Mađarska su posle pristupa drastično nazadovale u političkoj kulturi. A države na Zapadnom Balkanu, koje se nalaze pred vratima EU i žestoko lupaju u ta vrata, sve su teški slučajevi - siromašni, korumpirani i daleko udaljeni od demokratske vladavine prava ", dodaje list.

"Standard" smatra da ne treba osuditi veto francuskog predsednika Emanuela Makrona na početak pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, jer, uz izuzetak Turske, takvi razgovori, pre ili kasnije, vode ka članstvu, nezavisno od toga jesu li države stvarno ili samo na papiru ispunile uslove.

Ako Francuska i Holandija zbog ranijih spornih odluka o pristupanju sada žele nova pravila za prijem novih članova, onda za to imaju dobre argumente.

Međutim, dodaje list, posebno primer Severne Makedonije, pokazuje zašto bi potpuna obustava proširenja bila teška greška.

"Evropska perspektiva je najsnažniji motor za demokratske i privredne reforme i odlučujuće doprinosi miru u veoma nesigurnom regionu. Pristupna šargarepa je za Brisel geopolitička poluga, od koje ne može odustati, posebno zbog uticaja Rusije i Kine ", konstatuje "Standard".

Vlada u Skoplju, podseća list, potrošila je mnogo političkog kapitala kada je pristala na primenu imena države kako bi rešila spor s Grčkom, ispunila je time uslove Brisela i očekuje s pravom nagradu.

Ako izostane nagrada, to slabi proevropski tabor i podstiče nacionalističke snage, a odluka o prevremenim izborima premijera Zorana Zaeva nije nikakva dobra vest za EU i region, upozorava dnevnik.

List postavlja pitanje kako je moguće održati u životu nade na članstvo u EU u tim zemljama bez preranog ispunjavanja obećanja.

"Beskonačni pregovori nisu rešenje, jer će u nekom trenutku izgubiti smisao. U slučaju Zapadnog Balkana, bilo bi moguće razmisliti o uslovljenom članstvu na jednu deceniju ili duže, koje bi bilo blago ograničeno ili koje bi moglo biti opovrgnuto. Evropa je imala svoja iskustva - kada je jednom država u EU, onda brzo opada uticaj Zapada ", zaključuje " Standard ".

Bečki dnevnik "Prese" upozorava da nestajućom evropskom perspektivom u Albaniji i na Kosovu jačaju velikoalbanske snage, a u BiH secesionističke centrafugalne snage bile bi snažnije.

Izvor: Танјуг

EUSeverna Makedonijaproširenje EU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva