:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jul 05, 2020   16:33

0

81

Prioritet infrastrukturi, sledi procena štete od poplava u domaćinstvima u Ljuboviji

Zbog prošlonedeljnih poplava, u Ljuboviji je i dalje na snazi vanredna situacija. Dok se čeka procena štete na oko 500 stambenih objekata i poljoprivrednom zemljištu, počeli su radovi na obnovi infrastrukture. Od dva porušena mosta, jedan je osposobljen za saobraćaj, a na drugom, koji se nalazi na magistralnom putu Mali Zvornik - Ljubovija - Bajina Bašta, počeli su pripremni radovi za izgradnju.

Meštani Ljubovije čija su domaćinstva prošle nedelje bila pod vodom, još  raščićavaju prostorije i dvorišta. Komisija za procenu štete i dalje je na terenu. Veći deo građana te opštine reka Ljuboviđa plavi četvrti put za deset godina,  nadaju se  da će sa uređenjem korita konačno biti sigurni.

Anica Ilić iz Ljubovije primer je u kakvoj situaciji je većina meštana. "Otišlo mi je sve, treba jutros da spremim ručak, ja nemam šporeta, nemam ništa," žali se ona. Dodaje da je  zaštetu od prethodnih poplava dobila odštetu od  240.000 dinara. Kuća je bila osigurana, ali suma  ni iz bliza nije bili dovoljno za rekonstrukciju.

Šteta na lokalnim infrastrukturnim objektima u toj opštini procenjena je na više od 300 miliona dinara. Porušeni most u centru Ljubovije osposobljen je za saobraćaj, a država će graditi i novi, na magistralnom  putu.

Prvi čovek Puteva Srbije Zoran Drobnjak, dao je nalog da se radi projekat za most. Trebalo bi da bude završen najkasnije za dva meseca. U međuvremenu, obezbediće se uslovi da saobraćaj počne da funkcioniše što pre.

Novi most , prema rečima nadležnih, mogao bi da bude izgrađen i pre  kraja godine, a radovi će koštati oko 500 hiljada evra. Uporedo se  očekuje i uređenje korita reke Ljuboviđe.

Zbog urušenja mosta na magistralnom putu, od Ljubivije ka Malom Zvorniku i Bajinoj Bašti i dalje  može se  samo kroz centar te opštine.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva