:

:

TV Most

Foto: mod.gov.rs

clock

Avgust 08, 2020   16:58

0

450

Pripadnici KFOR-a i Vojske Srbije u sinhronizovanoj patroli na administrativnoj liniji u Kamenici

Pripadnici KFOR-a iz Regionalne komande Istok sproveli  juče sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije (VS) na administrativnoj liniji (AL) u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica, saopštio je KFOR.

Kako se navodi u saopštenju, sinhronizovane patrole se rutinski sprovode zajednički od  strane KFOR-a i Vojske Srbije duž administrativne linije od 2008. godine kako bi se obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda. S tim u vezi, KFOR sprovodi i zajedničke patrole sa kosovskim bezbednosnim organizacijama u blizini AL. 

 KFOR sarađuje sa kosovskim bezbednosnim organizacijama na celom Kosovu i sa Vojskom Srbije na AL između Kosova i Srbije. AL se proteže na oko 350 kilometara i nije jasno označena na terenu niti je definisana prirodnim i prepoznatljivim elementima terena, kao što su reke ili planinski lanci, već je samo istaknuta na kartama.

Tokom obavljanja svojih aktivnosti, sinhronizovane patrole moraju prilagoditi svoje rute terenskim ograničenjima. To podrazumeva da se sinhronizovane patrole KFOR-VS kreću duž AL  sa određenim stepenom prilagođavanja koju nameće teren. Međutim, ni u jednom trenutku elementi sinhronizovane patrole VS nisu odvojeni od pripadnika KFOR-a, i to je bio slučaj i ovog puta.

KFOR će nastaviti da sarađuje sa svim stranama na jačanju saradnje i sa Kosovskim bezbednosnim organizacijama i Vojskom Srbije u skladu sa svojim manda shodno rezoluciji  1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija  iz 1999 i vojnotehničkog sporazuma iz iste godine.tom da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, shodno rezoluciji 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija  iz 1999 i vojnotehničkog sporazuma iz iste godine, navodi se u saoptšenju.

Izvor: TV Most, saopštenje

KFORVojska Srbijeadministrativna linijapatrole
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva