:

:

TV Most

clock

Maj 29, 2020   9:11

0

253

Pristalice Samoopredeljenja najavljuju proteste širom Kosova

Odluka Ustavnog suda, kojom je otvoren put za brzo formiranje nove kosovske vlade bez učešća Samoopredeljenja, po ranijim najavama i očekivanjima dovešće do protesta pristalica stranke Aljbina Kurtija, upozoravaju danas pojedini prištinski mediji.

 

Gazeta Ekspres navodi da se na društvenim mrežama već pojavio poziv za demonstracije širom Kosova zbog smene Kurtija sa mesta premijera i da je kao datum za to naveden 5. jun, mada nije isključeno da već tokom današnjeg dana na ulicama Prištine bude okupljanja ovim povodom.

Kurti se posle odluke Ustavnog suda još nije oglasio, ali funkcioneri njegove partije uveliko iskazuju revolt, nazivajući odluku suda skandaloznom. Prethodnih dana već su najavili da neće priznati presudu Ustavnog suda ukoliko "ne bude u skladu sa Ustavom".

Pristalice Samoopredeljenja imale su juče i "generalnu probu" protesta na prištinskom trgu, kada im se sa balkona zgrade vlade javio i Aljbin Kurti, koji podržava reakciju svojih sledbenika.

Većina analitičara je prethodnih dana upozoravala na mogućnost destabilizacije stanja na Kosovu posle odluke Ustavnog suda.

Politički analitičar Ljeon Duhanaj smatra da je lider Samoopredeljenja postupao u suprotnosti sa interesima Kosova i očekuje nemire. 

“Kurti neće otići bez nametanja nasilnog scenarija, koji će dodatno oštetiti imidž Kosova. On želi da baci pepeo u oči sopstvenim pristalicama i da ih dovede u položaj žrtve”, naveo je Duhanaj u izjavi za Kosovo Onlajn. 

Durmiši: Tačijeva odluka je objava rata narodu Kosova

Član Pokreta Samoopredeljenje Hisen Durimiši smatra da je odluku Ustavnog suda napisao sam Hašim Tači.

Durmiši je u objavi na Fejsbuku ocenio da je “odluka Tačija objava rata narodu Kosova”.

"S ovom interpretacijom, Hašim je objavio rat narodu. Vi koji ga pratite treba da znate da se ne treba igrati voljom naroda jer kad potisnuta volja eksplodira, ne znam gde ćete završiti",  napisao je Durmiši.

Hadžiu: Skandalozna odluka Ustavnog suda, ovo je udarac na volju naroda

Vršilac dužnosti ministra pravde Aljbuljena Hadžiu nazvala je skandaloznom presudu Ustavnog suda u vezi s dekretom predsednika Hašima Tačija za izbor nove kosovske vlade.

U kratkoj objavi na Fejsbuku ona je navela da je ovim poništena volja naroda.

Hadžiu je i juče reagovala nakon "probnog" protesta koji su organizovale pristalice njene stranke  Samoopredeljenje, poručivši da građani žele nove izbore.

Hadžiu je u objavi na Fejsbuk nalogu poručila: "Glas naroda - želimo izbore".

Ona je ranije izjavila da njena stranka neće prihvatiti presudu Ustavnog suda o predsednikovom dekretu, ako se “govori o rokovima koje Ustav ne predviđa”.

Izvor: Kosovo Onlajn

SamoopredeljenjeUstavni sudKosovoprotesti

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva