:

:

TV Most

clock

Mart 09, 2020   21:43

0

150

Priština: Nismo obavešteni da nam SAD blokiraju 200 miliona

Predstavnici vlade privremenih prištinskih institucija saopštili su večeras da nemaju informacije o tome da su SAD blokirale 200 miliona evra planiranih za ulaganje na Kosovu, a preko programa "Milenijum čelendž korporejšen" (MČ).

Potpredsednik vlade Haki Abazi rekao je za "Gazetu Blic" da je trenutno MČ izdvojio 10 miliona evra za Kosovo i da vlada nije obaveštena o tome da je suspendovan neki projekat.

"Mi nemamo informacije o tih 200 miliona evra i nećemo komentarisati novinske naslove koji služe kao vrsta pritiska. Bilo je govora o 200 miliona, međutim izdvojeno je samo 10 miliona koji su namenjeni Kosovu, nemamo informacije o nekoj suspenziji i podršci od MČ", rekao je Abazi, prenosi Kosovo onlajn.

Prištinska Gazeta ekspres objavila je ranije danas da će SAD obustaviti 200 miliona evra vredne investicije, što je prvi udarac vladi Aljbina Kurtija zbog odbijanja da ukine takse na proizvode iz BiH i centralne Srbije.

List navodi da je šef programa MČ Šon Kairnkros danas u telefonskom razgovoru obavestio Kurtija o toj odluci Vašingtona.

"Kosovo više ne može da računa na 50 miliona evra MČ-a, kao ni na ostalih 150 miliona evra u okviru projekta u vezi s gasom, a koji su su planirani da budu uloženi na Kosvu", prenosi "Ekspres" navode svog izvora.

Inače, list podseća da je telefonski razgovor između Kairnkrosa i Kurtija trebalo da bude održan 6. marta, ali da se Kurti nije odazvao pozivu.

Pre nekoliko dana, lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa rekao je da je telefonom razgovarao sa predstavnikom Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom i da ga je on upozorio na sankcije MČ.

Zamenik premijera Avdulah Hoti takođe je govorio o narušavanju odnosa sa američkim prijateljima.

Izvor: Танјуг

KiMSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva