:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2019   15:00

0

38

Priština obeležava 20 godina od ulaska NATO trupa

Na trgu Majke Tereze u Prištini obeležava se 20 godina od ulaska NATO snaga u južnu srpsku pokrajinu. Zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer rekao je na ceremoniji "Za našu slobodu" da će Amerika i dalje biti na strani Kosova. Na ceremoniji su govorili i Bil Klinton i Medlin Olbrajt.

Metju Palmer je, međutim, pozvao predstavnike centralnih kosovskih institucija da intenziviraju svoje napore u postizanju sporazuma sa Beogradom.

"Uz uzajamno priznavanje, to bi zaustavilo sve sporove, kojima bi se uklonile sve prepreke", rekao je Palmer na svečanosti povodom obeležavanja 20. godišnjice ulaska NATO snaga na Kosovo. 

Prema njegovim rečima Priština i Beograd bi trebalo da rade zajedno u ime svih žrtava i pronađu nestale.

"Iz njih se mora isključiti nacionalistička retorika", dodao je američki zvaničnik.

Pre Palmera povodom godišnjice ulaska NATO-a, govorio je Bil Klinton, tokom čijeg mandata je naređeno bombardovanje SR Jugoslavije, a potom i ulazak NATO trupa na Kosovo.

"Zahvaljujem građanima Kosova na ovom gostoprimstvu. Mnogo mi se sviđa i biće mi velika čast da ostanem sa vama, veoma sam zahvalan što sam danas sa Madlen Olbrajt i Veslijem Klarkom... Znam da je u vreme mira najvažnije ispitati šta treba dalje raditi. Morate da ustanete i da radite za ono što je važno", rekao je Klinton.

Američki državni sekretar u vreme bombardovanja Medlin Olbrajt rekla je da je srećna što je danas u Prištini, dodajući da odluka o NATO intervenciji na Kosovu nije bila laka.

"Rat na Kosovu je bio obračun između varvarskih ubistava i snaga, razgovarali smo o tome kako je naš savez jedinstven i najvažnije je da smo to učinili. Posetila sam kosovski izbeglički kamp gde sam hodala po prašnjavom tlu, gde je preko 20.000 proterano. Rekla sam izbeglicama da ću se vratiti kada budu tamo da im pomognem za dobar i normalan život. Ispunili smo ovo obećanje, nakon mesec dana, vratila sam se sa velikom grupom građana, gde je bilo puno emocija i nada", rekla je Olbrajtova na svečanosti u Prištini.

Centralne vlasti su u Prištini, kod centra "Boro i Ramiz" odredile trg koji će nositi naziv Madlen Olbrajt, a popodne će otkriti bistu sa njenim likom.

Kosovski predsednik Hašim Tači je odlikovao Medlin Olbrajt Ordenom slobode.

Na skupu u Prištini, organizovanom pod nazivom "Za našu slobodu", govorili su i predstavnici centralnih institucija - Hašim Tači, Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj.

Među gostima na današnjem skupu bili su premijer i predsednik Albanije Edi Rama i Ilir Meta, bivši hrvatski predsednik Stipe Mesić i drugi.

Današnjoj ceremoniji u centru Prištine prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva