:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Maj 31, 2020   10:53

0

66

Priština: Objavljena odluka o dodatnim merama reciprociteta

U Prištini je danas objavljena odluka vlade o uvođenju dodatnih mera reciprociteta kada je u pitanju roba iz centralne Srbije, kojom se zabranjuje uvoz proizvoda ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo", te uvodi obaveza da svako vozilo sa robom iz Srbije obezbedi posebnu dozvolu.

 

Kako se navodi u odluci, koja je objavljena na Fejsbuk stranici kosovskog ministarstva ekonomije, "u trgovinskim odnosima sa Srbijom zabranjuje se korišćenje dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode, koji koriste imena zemalja ili sadrže druge elemente, koji su u suprotnosti sa Ustavom Kosova i kosovskim zakonodavstvom".

U dokumentu se navodi da se zabranjuje korišćenje dokumenata "koji sadrže elemente koji negiraju nezavisnost ili suverenitet Kosova ili tretiraju Kosovo kao neravnopravno".

Navedeno je da Agencija za hranu i veterinu korisiti pečat "Republika Kosovo“ u veterinarskim sertifikatima.

U odluci je navedeno da je "uvoznicima iz Srbije potrebno dati dozvolu za svako vozilo koje ulazi na Kosovo", a da se zahtev za dozvolu podnosi kancelariji Udruženja Kosova u Srbiji, pismom ili elektronskim putem.

Navedeno je i da komercijalna "društva, osnovana po pravilima koja važe u Srbiji, ne mogu biti priznata kao pravna lica na Kosovu", a odluka se poziva na Zakon o trgovinskim društvima tzv. Kosova.

U obrazloženju se podseća da je Vlada u Prištini 31. marta donela odluku o postepenom sprovođenju reciprociteta kao principa u odnosima sa Beogradom.

Vlada odluku obrazlaže navodnim barijerama koje primenjuje Srbija, a koje, kažu, štete izvoznicima i uvoznicima i proizvode trgovinski deficit na strani Kosova, zbog čega je odlučeno "da se prošire mere reciprociteta u odnosima sa Srbijom".

Izvor: T a n j u g

Prištinatrgovinska blokadaVlada Kosova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva