:

:

TV Most

clock

Mart 07, 2020   14:14

0

170

Priština okreće leđa SAD, zaleđinu traži u dve evropske zemlje

Priština sve jasnije okreće protiv američkog predsednika Donalda Trampa i njegovih ljudi, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom autorskog teksta Aljbina Kurtija za Frankfurter algemajne catung (FAZ).

Ne misli, dodaje, da je to pametan izbor.

Vučić je, u izjavi novinarima, kazao da je pažljivo analizirao Kurtijev tekst za FAZ,kao i da pažljivo prati šta se dešava u Nemačkoj i SAD, i šta je to što bismo morali da napravimo i pokušamo da predvidimo, odnosno analiziramo dalje događaje.

Kurti je, prema njegovim rečima, otvorenim i neskrivenim napadom na izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, napao i druge Trampove ljude, kao što je i O''Brajen.

„To što neće sa Baroom da se čuje, pokazuje da sklonište i skrovište za svoje namere pokšuava da nađe u administracijama dve velike evropske zemlje. Način na koji analitičari promovišu Kurtija jasno pokazuje o kojim zemljama je reč“, podvukao je on.

Veoma važnim smatra to što su se Amerikanci postavili vrlo racionalno i principijelno po pitanju odnosa prema ukidanju taksi u Prištini.

Ukazao je da pojedini evropski partneri od Srbije traže da pohvali delimično ukidanje taksi, i kazao da je to kao da imate nasilnika u kući koji tuče ženu pesnicama i nogama svakog dana, a onda kaže jednog dana da se umirio i da će je samo šamarati, a onda bi žena trebalo da kaže da je to divan znak pažnje.

„To bi neke evropske zemlje volele, jer podržavaju Kurtija zato što je antiamerički orijentisan, odnosno oni ga guraju protiv SAD, zbog sukoba koji evidentno postoje između različitih zapadnih sila“, podvukao je on.

Vučić je istakao da će Srbija da čeka da Priština ukine takse, a gluposti oko reciprociteta neće ni da komentariše.

„Nećemo im reći hvala kada ukinu takse, već ćemo reći koliko su nam protivpravnu štetu napravili. Potoćemo ćemo nastaviti da radimo da u budućnosti šteta bude manja. Da zahvaljujemo onima koji su rušili ekonomiju, slodan protok ljudi, robe, usluga ne pada mi na pamet“, naglasio je on.

Vučić je najavio da će imati sledeće nedelje puno razgovora, a za sedam, osam dana i u Berlinu, o Kosovu, koji neće biti laki

„Naša pozicija je jasna, čvrsta i rekao bih ne samo nepokolebljiva, već je pozicija čista. U njihovu argumentaciju kada ulazite teško da možete da razumete smisao“, rekao je on.

Upitan u vezi odbijanja Kurtija za razgovorima o statusu Kosova, konstatovao je da ne zna ni o čemu on upšte želi da razgovara.

„Čovek ne mora da razgovara. Nije ni do sada. Do sada je samo malo pretio, psovao, moju ćerku je pominjao u kontekstu u kojem časni ljudi ne bi nikada, ja ga razumem“, dodao je on.

Upitan do kada će Grenel tolerisati njegovo ponašanje, rekao je da je Grenel čovek ogromne energije, velikog poverenja Trampa, koji radi zajedno sa ostalim ljudima u Beloj Kući.

„Ja ni mesnu zajednicu da upravljam ne bih voleo da je dovedem u takvu situaciju u kakvu neki drugi dovode neke određene teritorije. Stvar je dobre ili loše procene“, kazao je on.

Izvor: Танјуг

KiMSADVelika BritanijaNemačkaVučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva