:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Maj 20, 2021   11:29

0

173

Priština opet ruši sporazume, zahtevi za priznanja put u "brodolom"

Nakon godina gaženja Briselskog sporazuma, Priština se sada dala u novu akciju, obesmišljavanja dogovora iz Vašingtona, pišu Novosti.

U ovoj očigledno sinhronizovanoj akciji, najpre je kosovska predsednica Vjosa Osmani krenula da lobira za članstvo Kosova u Interpolu, a nastavio je premijer Aljbin Kurti, koji je u Briselu pozvao pet država članica EU koje nisu priznale lažnu državu da to učine.

Za šefa srpskog parlamenta Ivicu Dačića nema dileme da Priština već godinama obmanjuje Srbiju i EU, a sada je počela da obmanjuje i SAD.

"Priština odbija da sprovede obavezu formiranja ZSO, a sad krši i Vašingtonski sporazum, u delu koji se odnosi na jednogodišnji moratorijum na aktivnosti u vezi sa priznavanjem tzv. Kosova. Što bi nas bilo šta sad obavezivalo da ne nastavimo kampanju za povlačenje priznavanja Kosova“, rekao je Dačić  za "Novosti".

Politički analitičar iz Centra za društvenu stabilnost Predrag Rajić kaže za Novosti da je Srbija ozbiljna država, koja poštuje sve sporazume koje je potpisala i, za razliku od Prištine, poštuje međunarodne standarde i procedure.

"Priština se sada već tradicionalno ne drži nijednog slova bilo kog potpisanog sporazuma ili dogovora. Srbija će uvek koristiti sve elemente svih međunarodnih sporazuma koje je potpisala, pa tako i Vašingtonskog, koji joj idu u prilog i stoje na raspolaganju. Mislim da bi Priština napravila kardinalnu grešku ukoliko bi podnela zahtev za članstvo u nekoj od međunarodnih organizacija, jer bi zahvaljujući diplomatskoj ofanzivi Srbije sasvim sigurno doživela brodolom“, rekao je Rajić.

I direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poslao je jasnu poruku da lobiranjem za članstvo tzv.Kosova u međunarodnim organizacijama Priština otvoreno podriva Vašingtonski sporazum. Priština je poslednji put pokušala da uđe u Interpol 2019, ali je aplikaciju za članstvo povukla neposredno pred početak Generalne skupštine ove organizacije, jer su shvatili da će na glasanju doživeti debakl.

U protekle tri ipo godine uspeli su da izdejstvuju samo jedno priznavanje - od strane Izraela. S druge strane, 18 zemalja povuklo je priznavanje, a Srbija ima čvrste garancije još najmanje pet država da su spremne to da učine ukoliko Priština nastavi da preti kandidaturama za prijem u međunarodne organizacije.

Bez takmičenja ko je veći "baja"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je spreman, ukoliko bude slobodan određenog dana, da se sastane u Briselu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

"Neću da učestvujem u nadmetanju ko je veći ’baja’. Za mene on nije premijer ’Republike Kosovo’, već privremenih prištinskih institucija i tu činjenicu poštujem, ali da mene on natera kako ću da ga gledam, to su priče za malu decu. Nije me naterao ni Donald Tramp, a ne Kurti“,  kazao je Vučić.

Izvor: Kosovo online/Novosti

KiMdijalog Beograda i PrištineBriselski sporazumVašingtonski sporazumKurtiVučićDačić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva