:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Septembar 30, 2021   19:51

0

111

Priština: Opozicione stranke nezadovoljne sporazumom Beograda i Prištine

Opozicione stranke na Kosovu izrazile su nezadovoljstvo povodom sporazuma koji su danas postigli Beograd i Priština, a u reagovanjima su se složile da je sporazum vraćanje korak unazad, kao i da je dogovor sličan onom iz 2016. godine, koji je tada u Prištini nazvan "sporazumom srama".

 

Demokratska partija Kosova (DPK) nakon postizanja dogovora o krizi nastaloj na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, navodi da je vlada prištinskih institucija napravila korak napred i dva nazad, predavši suverenitet države uz datu saglasnost za barikade koje "sponzoriše" Srbija, prenosi Ekonomija onlajn.

U saopštenju DPK se navodi da je Vlada Kosova po prvi put izjednačila Specijalnu policijsku jedinicu sa nelegalnim barikadama.

Prema navodima DPK, današnji sporazum je sporazum o slobodi kretanja iz 2016. godine, koji je još tada nazvan "sporazum srama".

Lider Alijanse za budućost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj zatražio je od vlade da odmah objavi integralni tekst sporazuma o registarskim tablicama postignut danas u Briselu i istakao da premijer ima dužnost da objasni narodu svaki detalj sporazuma i hitno podnese izveštaj skupštini.

„Niko nema mandat da potpiše bilo kakav sporazum koji bi mogao biti u suprotnosti sa suverenitetom zemlje“, poručio je Haradinaj u objavi na Fejsbuku, prenosi Kosovo onlajn.

Haradinaj je naglasio je da je za ABK neprihvatljivo i za osudu ukoliko je tačno da je vlada pristala da se prema severu odnosi drugačije od ostatka Kosova.

Prema njegovim rečima, preuzimanje kontrole severa Kosova od strane Kfora, predstavlja nazadovanje i ustupak Srbiji sa ozbiljnim posledicama za Prištinu.

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj kaže da se dogovorom o registarskim tablicama postignutim u Briselu prihvataju "nelegalne KM tablice", a da se sever tretira drugačije od ostatka Kosova.

On je takođe, u objavi na Fejsbuku, zatražio da se objavi sporazum koji su danas u Briselu postigli Beograd i Priština.

Molićaj je kritikovao vladu Aljbina Kurtija, jer je, kako kaže, sada logika etnička i teritorijalna podela, a krajnji rezulatat Zajednica srpskih opština.

"Ova vlast šteti Kosovu, krije se pred javnošću. Ništa drugačije nismo očekivali, ali ne tako brzo", napisao je Molićaj.

Demokratski savez Kosova (DSK) ocenio je da današnji sporazum predstavlja korak unazad, budući da red i zakon na severu Kosova bez dozvole više ne mogu da vrše privremene prištinske institucije.

Iz stranke su naveli da cene postizanje ravnopravnosti u postupanju sa registarskim tablicama, ali da se oštro protive „neviđenom izjednačavanju i dugoročnim posledicama koje je vlada Kosova napravila po bezbednosne snage i vladavinu prava sa barikadama koje sponzoriše Srbija“.

„Vlada Kosova je, po prvi put, izjednačila specijalnu jedinicu policije sa ilegalnim barikadama. Umesto postavljanja suvereniteta i zakonitosti, danas je vlada Kosova povukla i predala ovaj suverenitet trećoj strani", smatraju u DSK i upozoravaju da da je to opasan presedan za budućnost.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je danas da je postignut dogovor o deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije, nakon dva dana intenzivnih pregovora.

"Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i napretku je postignut", naveo je Lajčak na Tviteru.

Izvor: T a n j u g

Prištinadijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva