:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 06, 2019   9:55

0

76

Priština osuđuje Vučićevu izjavu o Račku

Političari u Prištini reagovali su oštro na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je zastrašujuće to što je bivši kosovski ministar administracije i lokalne samouprave Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora, jer je za zločin u Račku 1999. rekao da je izmišljen.

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači je na svom Tviter nalogu napisao da zvaničnici iz Srbije "negiraju jedan od najgorih zločina nad civilima koji se dogodio u Evropi", a koji je, kako tvrdi, potvrdio Haški tribunal.

Tači navodi i da se Srbija mora odreći, kako tvrdi, "genocidne" politike, jer se, prema njegovim rečima, pomirenje i pravda ne mogu graditi na osnovu negiranja zločina.

Predsednik Srbije Aeksandar Vučić nazvao je zastrašujućim to što je Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zato što je za zločin u Račku rekao je da je izmišljen, i poručio da i on sam ponavlja da je to fabrikovani zločin i upitao da li će zbog toga sve da nas osude. 

Odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj napisao je na Tviteru da je "masakr u Račku 1999. godine zaprepastio svet". On smatra da Vučićevo negiranje pokazuje da Srbija, kako kaže, "čuva Miloševićev genocidni mentalitet".

Haradinaj je dodao i da je "šokantno", kako kaže, da takozvani "predvodnik ka EU" gaji etničku mržnju i "minimizira šanse za mir i pomirenje u regionu".

Ministar spoljnih poslova u odlazećoj vladi u Prištini Bedžet Pacoli je takođe na Tviteru napisao da osuđuje politiku negiranja ratnih zločina od strane Srbije i predsednika Vučića.

"Ovo je protiv žrtava i protiv pomirenja", napisao je Pacoli.

Diplomatska predstavnica Prištine u SAD Vljora Čitaku je napisala da su "izjave koje negiraju zločin sramota za Srbiju", a izjavu Vučića nazvala "ludilom".

"Račak je bila tragedija, koja se razotkrila svetu pravu okrutnost srpskog režima na Kosovu", tvrdi Čitaku u objavi na svom Tviter nalogu.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva