:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2019   19:10

0

320

Priština planira rušenje Sabornog hrama Hrista Spasa, žele "muzej genocida"

Privremene kosovske institucije planiraju da sruše Saborni hram Hrista Spasa u Prištini i da na njegovom mestu podignu tzv. muzej genocida, piše beogradski "Kurir".

List navodi da je "ovaj sramni predlog stigao od predsednika studentske organizacije Studentska demokratija Medžita Ramusa", ali da, kako saznaje od dobro obaveštenog izvora, iza njega u stvari stoje kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

"Kurir" podseća da je hram od 1999. mnogo puta bio oskrnavljen i vandalizovan, 2016. je zapaljen i potom pretvoren u javni toalet i smetlište.

Podseća se takođe i da Univerzitet u Prištini nije uspeo da sudskim putem preuzme vlasništvo nad zemljištem na kojem je crkva izgrađena.

Iz kabineta patrijarha Irineja za list je rečeno da je reč "o bogoslužbenom objektu koji se nalazi na zemljištu Srpske pravoslavne crkve koje nikada nije sudski pravosnažno osporeno".

"Eparhija (raško-prizrenska) planira da, kad se za to steknu uslovi i finansijske mogućnosti, ova crkva bude završena i stavljena u liturgijsku upotrebu. Ovaj hram može jedino da bude bogoslužbeni objekat SPC... Treba poštovati zakonske procedure, pravo vlasništva i verske slobode", ističu u kabinetu srpskog patrijarha.

Čotrić osudio nameru Prištine da sruši hram Hrista Spasa

Zvaničnik Srpskog pokreta obnove (SPO) i narodni poslanik Aleksandar Čotrić najoštrije je danas osudio nameru prištinskih vlasti da sruše nezavršeni pravoslavni hram Hrista Spasa u centru Prištine jer, navodno, ne poseduje potrebne dokumente za legalizaciju, kao i nameru da se na njegovom mestu podigne takozvani muzej genocida nad Albancima.

"Iz Prištine su 1999. godine prognani svi Srbi, njih četrdeset hiljada, a na teritoriji Kosova i Metohije srušeno je i oštećeno više od 150 pravoslavnih crkava i manastira, a više od dve stotine hiljada naših sunarodnika je proterano iz svojih domova. Zato nije reč o tobožnjoj legalizaciji pravoslavnog hrama u Prištini, već o legalizaciji prakse etničkog čišćenja, diskriminacije i uništavanja srpskih spomenika kulture i pravoslavnih verskih objekata", istakao je Čotrić u saopštenju za javnost.

On je podsetio da u proteklih dvadeset godina hram, zbog onemogućavanja kosovskih vlasti, nije završen, niti je zaštićen, nego je korišćen kao skladište, deponija, mesto okupljanja beskućnika i za snimanje neprimerenih muzičkih spotova.

Čotrić, koji je i šef delegacije Skupštine Srbije u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja, pozvao je Kfor, Unmik i predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da zaštite hram Hrista Spasa.

Izvor: Танјуг/Kurir

Hram Hrist spasaPriština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva