:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 08, 2019   14:32

0

228

Priština registrovala "Trepču" kao akcionarsko društvo

U Kosovskoj agenciji za registraciju preduzeće "Trepča" registrovano je kao akcionarsko društvo. Time su, prema ranije usvojenom Statutu te kompanije, privremene prištinske institucije postale vlasnik 80 odsto, a zaposleni 20 odsto akcija tog kombinata.

Kosovski ministar za ekonomski razvoj, Valdrin Ljuka, potvrdio je tu informaciju i ocenio da je to "istorijski trenutak" zato što su zaposleni postali vlasnici dela tog preduzeća.

"Historikal moment... Čestitamo", napisao je Ljuka na svom Fejsbuk profilu. 

Prethodno je predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji potpisao odluku kojom je kombinat "Trepča" postao 100 odsto vlasništvo Kosova.

Potpisivanjem te odluke potvrđeno je stoprocentno vlasništvo Kosova u "Trepči", prenela je Koha.

Prištinska vlada je predlog Statuta "Trepče" usvojila 30. maja 2018. godine.

Taj predlog je predviđao da nekadašnji jugoslovenski gigant postaje akcionarsko društvo transformacijom poslovnih jedinica: "Trepča" – Stari trg, Kišnica i Novo Brdo, Kopaonik – Leposavić.

Zakon o "Trepči", kojim kosovska vlada postaje vlasnik 80 odsto kombinata, usvojen je 7. oktobra 2016. u kosovskoj skupštini.

Četiri dana kasnije Vlade Srbije je donela odluku kojom se poništava taj zakon, to jest, "sve pravne posledice akata i radnji" kosovskih institucija.

Ustavni sud Kosova je, u međuvremenu, taj zakon proglasio ustavnim.

Izvor: Танјуг

TrepčaKiMakcionarsko društvo

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva