:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Septembar 04, 2019   20:28

0

331

Priština: Šestoro osuđenih za pripremu terorističkih napada

Osnovni sud u Prištini proglasio je krivim šestoro optuženih za planiranje terorističkih napada na KFOR, srpske pravoslavne crkve, kao i diskoteke na Kosovu, a ukupno su osuđeni na 25 godina i devet meseci zatvora, prenosi RTK.

Osuđeni su Bujar Behrami, Resima Kastrati, Gramos Šabani, Aljbert Ademaj, Ljeutrim Musljiju i Edona Haljiti.

Na 10 godina osuđen je Behrami, na četiri Kastrati, sedam Šabani, jednu godinu zatvora dobila je Edona Haljiti, godinu i 6 meseci  Ademaj i dve godine i tri meseca Musljiu.

Sud je kao dodatnu kaznu naredio i konfiskaciju sume u iznosu od 9001 evra i 46 centi od Bujara Behramija, kao i konfiskaciju vatrenog oružja, automatske puške i 40 metaka od Leutrima Muslijua.

Prema navodima u predmetu Specijalnog tužilaštva, Šabani je bio angažovan u izvođenju terorističkih napada u Belgiji, dok je njegova supruga Edona Haljiti optužena da je umešana u pripreme za terorističke napade na Kosovu, planirajući da izvrši samoubilački bombaški napad na vozilo sa pripadnicima KFOR-a.

Uz dvoje supružnika iz ove grupe, takođe su osuđeni i Behrami poznat i kao „Ebu Musab El-Albani, Kastrati – zvani „Pc Habibi“, Ademaj i Musljiu.

Prema Tužilaštvu, ova grupa od šest osoba planirala je terorističke napade unutar i van Kosova, terorističke napade na diskoteke u Gračanici, napade na pravoslavnu crkvu u Severnoj Mitrovici, napade na vojnike KFOR-a na Kosovu i terorističke napade u Francuskoj i Belgiji.

U optužnici Specijalnog tužilaštva takođe se navodi namera optuženih da formiraju organizaciju koja bi pripremala terorističke i samoubilačke napade na Kosovu, Albaniji i Makedoniji.

Behrami je takođe optužen da je pokušao oformiti grupu pod nazivom „Pomoć Islamskoj državi u Zemlji orlova“, koja bi delovala na Kosovu, Albaniji i Makedoniji i pripremala terorističke napade.

U optužnici je pojašnjeno da je zadatak isporuke oružja, eksploziva i pronalaženje osoba za postavljanje prsluka sa eksplozivom bio dodeljen Kastratiju.

Kastrati je za obezbeđivanje eksplozivnih sredstava i vatrenog oružja dobio oko 9.000 evra putem “Money Gram” i “Western Union”-a, navodi se u optužnici.

Još dva optužena,  Ademaj i  Musljiu, optuženi su da su znali i bili obavešteni da su optuženi Behrami i Kastrati pripremali terorističke napade na Kosovu, te da su bili u stalnom kontaktu sa njima i nisu prijavili te kriminalne delatnosti.

Izvor: Kosovo online

KiMpresudeterorizam
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva