:

:

TV Most

clock

Oktobar 23, 2020   18:57

0

98

Priština traži da Beograd pusti na slobodu kosovske građane

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore najoštrije je osudilo hapšenje građanina tzv. Kosova Agima Ðocaja u centralnoj Srbiji i zatražilo da se on, kao i Nezir Mehmetaj, hitno puste na slobodu.

U saopštenju tog ministarstva tvrdi se da su optužbe protiv njih neutemeljene, namerne i politički motivisane i pozivaju se Brisel i države Kvinte da se obrate vlastima u Beogradu, da, kako se navodi, "jednom zauvek zabrane takvu nezakonitu praksu neosnovanog pritvaranja kosovskih građana koji prolaze kroz teritoriju Srbije".

"Ministarstvo zahteva od Srbije hitno puštanje na slobodu Agima Đocaja i Nezira Mehmetaja, koji su nepravedno pritvoreni već deset meseci", navodi se u saopštenju.

Tvrdi se i da je takvo ponašanje u suprotnosti sa osnovnim ljudskim pravima, sporazumom o slobodnom kretanju postignutim u Briselu 2011. godine i potpuno suprotno duhu sporazuma o opredeljenjima Vašingtona za ekonomsku normalizaciju.

"Stara politika Srbije, koju vodi Vučić, i dalje je u suprotnosti sa svim evropskim vrednostima kojima teže i u suprotnosti su sa izjavama koje daju pred međunarodnom zajednicom o navodnoj ''posvećenosti i spremnosti'' ka procesu pune normalizacije odnosa sa Kosovom", dodaje se u saopštenju, koje prenosi Kosovo online.

Ministarstvo tvrdi da su ove akcije nastavak napora Beograda da sabotira Prištinu, "izdajući lažne poternice i manipulišući njihovim medijskim kanalima kroz stalnu rasističku propagandu".

"Imajući u vidu ove okolnosti, Ministarstvo spoljnih poslova ponavlja pozive građanima Kosova i sunarodnicima iz dijaspore da izbegavaju putovanja u Srbiju i kroz Srbiju, zbog rizika od zadržavanja i zbog politički motivisanih optužbi", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Танјуг

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva