:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 07, 2019   18:17

0

227

Priština usvojila platformu o dijalogu, a protiv njega

Kosovski parlament usvojio je većinom glasova Platformu za dijalog o, kako se navodi, konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beogada i Prištine.

Reč je o platformi koju je Beograd ranije ocenio kao dokument koji dokazuje da Priština ne želi nastavak dijaloga sa Beogradom.

Dokument je usvojen u odsustvu dve najuticajnije opzicione partije, DSK i Samoopredeljenje.

Prethodno, parlament je takođe većinom glasova usvojio zakon o "zadacima, odgovornostima i nadležnostima" kosovske delegacije u procesu dijaloga, javila je prištinska Koha.

Haradinaj: Platforma znači da su granice Kosova nedodirljive

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, izjavio je da današnje izglasavanje zakona i plaforme za nastavak dijaloga sa Beogradom, znači, kako je rekao, granice Kosova nedodorljive i da neće biti "trećeg nivoa vlasti".

Haradinaj je na svom fejsbuk profilu naveo da zakon i platforma timu za dijalog daju ovlašćenja da u Briselu predstavlja stav Prištine da su "granice Kosova nedodirljive".

Naveo je i da usvajanje zakona o zadacima, odgovornostima i nadležnostima tzv. "državne delegacije Republike Kosovo" u procesu dijaloga sa Republikom Srbijom i platformom za finalni dijalog sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg rešenja znači "očuvanje Kosova od 17. februara 2008."

Tod datuma Priština je jednostranim aktom proglasila tzv. nezavsno Kosovo.

"Današnjim glasanjem, od većine prisutne u Skupštini, otvorili smo put timu koji čine predstavnici vlasti, opozicije, civilnog društva, da predstavlja ustavne i ustavne i strateške interese Kosova. Time još jednom svedočimo našoj posvećenosti miru i stabilnosti u regionu i gradnji dobrosusedskih odnosa", napisao je Haradinaj na fejsbuku.

Ljimaj: Kosovo sada ima zvanični stav o dijalogu

Kopredsednik prištinskog tima za dijalog, Fatmir Ljimaj, izjavio je nakon usvajanja zakona i platforme o nastavku dijaloga sa Beogradom, da je to dobra vest jer, kako je rekao, "Kosovo danas ima zvanični stav izglasan u parlamentu o potencijalnom sporazumu o normalizaciji odnosa".

Prema njegovim rečima, Kosovo sada ima zakon i platformu o dijalogu sa Beograom u skladu sa kosovkim ustavom, a u tom procesu će učestvovati tim koji je takođe verifikovan u parlamentu.

Ljimaj je rekao da usvojeni zakon definiše nadležnosti tima, preneo je prištinski Kosova pres.

"Zakon definiše nadležnosti tima, dok platforma sadrži principe, kojih ima 10 i kojih tim mora da se pridržava u nastavku dijaloga", rekao je Ljimaj.

Izvor: Танјуг

KosovoPlatforma za dijalog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva