:

:

TV Most

Foto: RTV KiM

clock

Maj 22, 2020   18:09

0

229

Prištinska crkva prazna zbog zabrane okupljanja

Danas nema uobičajenog okupljanja vernika na praznik Prenosa moštiju Svetog Nikole u istoimenoj prištinskoj crkvi.

Zbog zabrane skupova koju su usled epidemije koronavirusa naložile privremene vlasti u Prištini, u crkvi je na današnji praznik tek nekoliko vernika, među kojima i supruge prištinskih paroha.

Liturgiju povodom hramovne slave služe prištinski sveštenici Saša Mitrović i Zoran Gođevac, uz sasluženje đakona Vlajka Gođevca, a tradicionalno joj prisustvuje šef Ruske kancelarije na KiM Andrej Lisovoj. 

Novinarskim ekipama koje su došle da proprate proslavu današnjeg praznika nije dozvoljeno snimanje, a crkvena porta je neuobičajeno prazna.

Na ovaj dan u crkvi Svetog Nikole se obično okupljao veliki broj vernika, kako preostalih Srba iz Prištine, onih iz okolnih sela, tako i raseljenih koji žive u centralnoj Srbiji.

U Kosovu Polju je sveštenik Srđan Stanković kolač predao Aleksandru Čoliću iz Ajvalije.

U besedi nakon liturgije sveštenik Stanković je rekao "da bez obzira što su Srbi pali, što su mali i što su na Kosovu i Metohiji slabi, Bog ih nije ostavio niti ih je zaboravio".

"Ne smemo ni mi da zaboravimo ko smo, šta smo i kuda idemo. A idemo svi zajedno na zajedničkom  brodu ove crkve ka večnom cartsvu božijem. Sveti Nikolaj je čuvar moreplovaca i putnika i on zna šta je svima nama potrebno za naš ovaj kratak život na zemlji, a osobito za večnost u carstvu božijem", poručio je sveštenik Stanković.

U Kosovu Polju, do sukoba 1999. godine većinski srpskoj sredini, danas živi oko pedesetak Srba.

Podsetimo, niz albanskih medija sa KiM, uključujući i Javni servis, je sredinom aprila preneo navode izvesnog "stručnjaka za bezbednost" Agima Musliua koji je ocenio da "srpske i ruske tajne službe cirkulišu kroz pravoslavne crkve, uključujući i ovu", te da se crkva "zvucima zvona visokog intenziteta bori protiv korona virusa, uzmeniravajući tako lokalno stanovništvo”.

Iz Eparhjije raško-prizrenske su navode ovih medija ocenili zlonamernim.

Izvor: RTV KiM

KiMPrištinaCrkva Svetog Nikole
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva