:

:

TV Most

Foto: Profimedia

clock

Maj 21, 2019   21:42

0

196

Prištinska diplomatija na dva koloseka, Tači s Ramom, Haradinaj sa Metom

Kosovski predsednik i premijer, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj sastali su se, odvojeno i u različitim gradovima, sa predsednikom i premijerom Albanije, Iljirom Metom i Edijem Ramom u sklopu priprema za naredni veliki skup posvećen kosovskom problemu - pariskom samitu zakazanom za 1. jul.

Odnosi Tačija i Haradinaja već mesecima su u ozbiljnom procepu, pre svega zbog odbijanja premijera da ukine takse za srpske proizvode, što su od Prištine u više navrata zatražili predstavnici SAD i Evropske unije.

"Kao i uvek, zadovoljstvo mi je da se sastanem sa premijerom Edijem Ramom. Razgovarali smo o političkoj aktivnosti na Kosovu, Albaniji i regionu, kao i o pripremama Kosova za samit u Parizu", napisao je Tači na Fejsbuku, posle sastanka sa albanskim premijerom u Tirani.

Gotovo istovremeno, u Draču su se sastali Meta i Haradinaj, ali je i taj sastanak protekao bez obelodanjivanja detalja razgovora.

"Imao sam posebno zadovoljstvo ponovo podeliti mišljenje sa premijerom Ramušom Haradinajem u Draču o zajedničkim izazovima koji jačaju odnose između dve zemlje i zajedničku evropsku perspektivu", napisao je Meta na Fejsbuku.

Haradinaj je na istoj društvenoj mreži napisao da su Meta i on imali "jedinstvene stavove o temama značajnim za Kosovo i Albaniju".

Sastanak početkom jula u Parizu dogovoren je na nedavno održanom berlinskom samitu, koji su inicirali nemačka kancelarka i francuski predsednik, Angela Merkel i Emanuel Makron, u istom formatu.

Odnos Rame i Mete, uprkos činjenici da su koalicioni partneri, sličan je rivalitetu između Tačija i Haradinaja.

Izvor: RTS

Prištinska diplomatija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva