:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2020   13:21

0

192

Prištinski mediji o detaljima hapšenja Tačija i Veseljija

Prištinski mediji danas prenose do detalja šta se dešavalo iza scena hapšenja bivšeg predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija i kako su se oni ponašali.

Prema pisanju portala Reporteri, Tači je 4. novembra, malo posle 15 sati saznao da je optužnica protiv njega potvrđena da je izdat nalog za hapšenje, kao i da mu je ponuđeno da se preda do 5. novembra u 10 sati inače će biti momentalno uhapšen, na šta je Tači tražio i odobreno mu je da se rok produži do 12 sati.

Tači je zatražio i da kopira optužnicu, ali mu je rečeno da će je dobiti kada se preda, a kasnije je saznao da se u njoj nalazi da je odgovoran za 98 ubistava i zlostavljanje stotina zatvorenika u kampovima tzv. OVK, za šta može da bude osuđen na doživotnu robiju.

Tači je u bazu Euleks stigao u 12.10, ali mu niko nije zamerio zbog 10-minutnog kašnjenja, a na ulazu su mu pregledani kofer i torba sa ličnim stvarima i dokumentima koje je poneo sa sobom.

U bazi je obavešten zbog čega je uhapšen i koja su mu prava, a osobe koje su ga sprovodile do aerodroma prethodno su bile testirane na kovid-19 i nosile su zaštitne maske i rukavice.

Avion kojim je Tači prebačen u Hag zajedno sa Veseljijem i Seljimijem, prethodno je očišćen i dezinfikovan, a u avionu njih trojica nisu mogli da razgovaraju niti su sedeli jedan blizu drugog.

Po prijemu u zatvor Ševeningen u Hagu, Tači je obavio razgovor sa advokatom.

Kada reči o Kadriju Veseljiju, piše Reporteri on je takođe obavešten 4. novembra da je protiv njega podignuta optužnica i to posredno, pošto nije odgovarao na pozive haškog tužioca, koji mu je poziv da se preda onda uputio preko advokara Bena Emersona.

Emerson je rekao da će se Veselji predati dobrovoljno 5. novembra,što je i učinio i tada je saznao da se treti za ista nedela kao i Tači, Seljimi i Krasnići, a dok je čekao let za Hag poslužio se hranom i pićem.

Seljimi se takođe nije prvo javljao na telefonske pozive tužioca, sve dok mu ovaj nije poslao sms poruku, a kada se napokon javio rečeno mu je da ima vremena da se dobrovoljno preda do 5. novembra u 9 sati i da ponese pasoš.

Jakupu Krasnićiju koji je uhapšen 4. novembra ujutru je jedini od pomenute četvorice kome nije ponuđeno da se dobrovoljno preda, a kasnije se u Hagu žalio na način na koji je tretiraon kada su ga hapsili.

Predstavnici Euleksa i Kosovske policije ušli su u njegovu kuću tog jutra u 6.25 koja je zatim pretražena, a policija je Krasnićija upozorila da ne sme da korosti telefon jer je uhapšen.

Krasnići je jedini koji je odbio da primi optužnicu, a tokom leta u Hag 4. novembra odbio je i hranu i piće, a prihvatio je samo zaštitnu masku.

Izvor: Танјуг

KiMTačiVeseljiSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva