:

:

TV Most

clock

Oktobar 22, 2019   20:10

0

133

Privreda najbolji način da Srbija i Nemačka unaprede odnose

"Srbija je ostvarila veliki napredak u ekonomskim, političkim i zakonodavnim reformama i postala privlačna destinacija za strane investitore, posebno nemačke", ocenio je danas ministar za privredu i energetiku Nemačke Peter Altmajer otvarajući okrugli sto ''Saradnja sa kompanija sa lokalnom samoupravom ili Vladom''.

Altmajer je na skupu u Palati Srbija, kojem je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Privredne komore Marko Čadež, kao i nemački i srpski privrednici, rekao da Nemačka i Srbija žele da intenziviraju svoje odnose i da to mogu, pre svega, da postignu kroz privrednu saradnju.

''Srbija ima veliki rast. To što me danas prati brojna delegacija nemačkih privrednika, ali i predstavnika najvećih stranaka u vladajućoj koaliciji i brojnih odbora u Bundestagu, govori da je Srbija mnogo učinila na ekonomskom i političkom planu'', rekao je Altmajer koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

Nemački ministar je rekao da su on i članovi delegacije imali odlične bilateralne razgovore sa srpskim zvaničnicima, kao i da je predsedniku Vučiću preneo pozdrave nemačke kancelarke Angele Markel.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež pozvao je nemačke privrednike da govore o problemima sa kojima se susreću u Srbiji, kako bi se oni što pre rešili.

Prema njegovim rečima, ako je neka zemlja u regionu bila otvorena za investicije i saradnju to je bila Srbija i njena vlada i dodao da su to pokazale i brojke i investicioni projekti koje je Srbija dobila iz Nemačke.

Čadež je istakao da je već dobro poznat podatak koji se često u bilateralnim susretima dve zemlje pominje da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 60.000 ljudi.

“Smatram da je ta brojka duplo veća, jer postoje srpska preduzehca koja dostavljaju robu tim preduzećima, isto tako, nemačko tržište je za nas jako važno, a to samo pokazuje kako su dobro umrežene naše ekonomije”, podvukao je Čadež.

Zeliger: Dolazak VW u Srbiju neće biti ishod političkih pitanja

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) Ronald Zeliger, izjavio je danas da, ukoliko bi nemačka kompanija Folksvagen odlučila da dođe u Srbiju, da to ne bi bio rezultat političkih pitanja.

"Ne mogu da komentarišem investicione planove Foklsvagena, ali sam siguran da to neće biti rezultat političkih pitanja", rekao je Zeliger odgovarajući na pitanje Tanjuga da li Srbija ima potencijal da dovede Folksvagen.

Ocenio je da je dosadašnja ekonomska saradnja između Srbije i Nemačke dobra, navodeći da Nemačka mnogo ulaže u Srbiju i da nemačke kompanije u našoj zemlji zapošljavaju više od 60.000 ljudi.

"Ekonomska saradnja između Srbije i Nemačke je veoma dobra. Drago mi je što vidim da je i Vlada Nemačke jednako zainteresovana za Srbiju, kao što je i nemačka privreda", rekao je Zeliger.

Ističe da to potvrđuje i današnja poseta ministra privrede i energetike Nemačke Petera Altmajera Beogradu i napominje da je nemački ministar uvek u svojim izjavama potvrđivao da je Nemačka usmerena na Zapadni Balkan, da podržava evropske integracije ovog regiona i da je zainteresovana da pojača ekonomske veze Srbije i Nemačke.

Upitan da li je Srbija dobro mesto i tržište za ulaganje, Zeliger kaže da jeste i da je prošle godine oko 80-85 odsto nemačkih kompanija želelo da investira, dok bi oko 50 odsto kompanija želelo da zaposli više ljudi u Srbiji i da ponovo investira ovde.

"Svi pokazatelji su za sada dobri, postoje pitanja koja treba unaprediti, ali nemačke kompanije će definitivo ulagati u Srbiju", zaključio je on.

Izvor: Танјуг

VučićČadež
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva