:

:

TV Most

clock

Jul 06, 2022   17:02

0

92

Privremena mera Ustavnog suda BiH o suspenziji zakona RS; OHR pozdravlja; Dodik: Neustavna odluka

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) pozdravila je današnju odluku Ustavnog suda BiH o privremenom suspenziji Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u BiH zdravstvo i promet lekova u nadležnosti entiteta i ocenio neustavnom odluku Ustavnog suda BiH da privremeno stavi van snage Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

"OHR pozdravlja usvajanje privremene mere Ustavnog suda BiH kojom se stavlja van snage Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o republičkoj upravi do donošenja konačne odluke Suda u ovom predmetu," stoji u saopštenju, preneli su sarajevski mediji.

Iz OHR tvrde da su se ovom merom Ustavnog suda sprečavaju ozbiljne, dalekosežne i potencijalno nepopravljive štete koje bi ugrozile sistem zdravstvene zaštite građana.

Zakoni Republike Srpske neće se primenjivati do konačne odluke Suda.

Dodik: Neustavna odluka Ustavnog suda BiH o zakonima Srpske

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u BiH zdravstvo i promet lekova u nadležnosti entiteta i ocenio neustavnom odluku Ustavnog suda BiH da privremeno stavi van snage Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

"Nema nikakvog ustavnog osnova za to jer je nadležnost prometa lekova na entitetima", jasan je Dodik.

Dodik je nakon razgovora sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom varheljijem u Briselu rekao da će Republika Srpska nastaviti da se bori za ustavnu poziciju.

"Ustavni sud je inkvizicijski sud. Ima dvoje stranih sudija i tri Bošnjaka, koji uvek glasaju protiv interesa Srpske. Ako hoćete zemlju kandidata za EU, sa njom ne smeju da upravljaju stranci", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Dodao je da je to protiv samih vrednosti EU.

Ustavni sud BiH privremeno je stavio van snage Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, dok je Kancelarija visokog predstavnika Kristijana Šmita pozdravila ovu odluku.

Izvor: T a n j u g

BiHOHRDodikUstav
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva