:

:

TV Most

Foto: TASS

clock

Novembar 12, 2022   9:43

0

158

Privremena prestonica Hersonske oblasti Geničesk

Administrativna prestonica pripojene ukrajinske Hersonske oblasti privremeno će biti grad Geničesk, saopštile su tamošnje proruske vlasti, posle povlačenja ruske vojske iz Hersona, na levu obalu Dnjepra.

"Danas je Geničesk, gde se nalaze sve ključne vladine agencije, privremena administrativna prestonica Hersonske oblasti“, rekao je predstavnik lokalnih vlasti Aleksandar Fomin, prenosi TASS.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u petak da su specijalne jedinice ukrajinskih oružanih snaga već u gradu Hersonu na jugu zemlje, nakon povlačenja ruskih trupa, opisujući ovaj trenutak kao istorijski.

Komandant združenih snaga Rusije u Ukrajini Sergej Surovikin saopštio je 9. novembra da je doneta odluka o napuštanju desne obale Dnjepra.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je juče da su svi ruski vojnici u Hersonskoj oblasti prešli na levu obalu Dnjepra.

London: Ruska vojska se povlačila iz Hersona od 22.oktobra

Ministarstvo odbrane Velike Britanije u najnovijem obaveštajnom izveštaju o situaciji u Ukrajini navodi da su ruske trupe najverovatnije počele da se povlače iz Hersona 22. oktobra sa civilima i da je vrlo verovatno da je ruska vojska u povlačenju u toj oblasti uništila više mostova na Dnjepru.

"U petak, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je njihovo povlačenje iz Hersona završeno. Ruske snage su, tokom povlačenja, najverovatnije uništile kopnene i železničke mostove preko reke Dnjepar. Završetak povlačenja dogodio se samo dva dana nakon što je rusko ministarstvo najavilo povlačenje, ali je verovatnije da je povlačenje počelo 22. oktobra, kada je proruska administracija u Hersonu apelovala na civile da napuste grad. Postoji realna mogućnost da se ruska vojska, preobučena u civile, evakuisala iz Hersona prethodnih nedelja", navelo je britansko ministarstvo, prenosi "Gardijan".

Uz tvrdnju da povlačenje donosi "značajnu štetu reputaciji Rusije", ističe se da će Ukrajina najverovatnije kontrolisati velike oblasti Hersonske oblasti na zapadnoj obali reke Dnjepar i da ukrajinske snage u velikoj meri kontrolišu grad Herson.

Izvor: T a n j u g

GeničeskUkrajinaHerson
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva