:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 09, 2020   12:08

0

231

Priznanja pripadnicima ruske vojske za pomoć Srbiji

Pripadnicima združene jedinice Oružanih snaga Rusije koji su pružili pomoć u suzbijanju i gašenju epidemije korona virusa na teritoriji Srbije danas su dodeljene vojne spomen medalje, zahvalnice i zlatna plaketa Ministarstva odbrane.

Na ceremoniji na platou kod Spomenika oslobodiocima Beograda priznanja im je uručio ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je, govoreći o značaju pobede nad nacizmom pre 75 godina primetio da smo danas "svedoci sramnih pokušaja da se izjednace okupatori i oslobodioci".

U tom je kontekstu naveo da je istina jedna, a to je da su pre 75 godina slobodni narodi pobedili i da bez žrtve sovjetskog, jevrejskog, srpskog i svih slobodnih naroda pobeda ne bi bila moguća.

"Zato mi Srbi danas čestitamo slobodnom svetu Dan pobede, čestitajući i sebi praznik", naveo Vulin dodajući da Srbi nikada nisu bili na pogrešnoj strani sveta i da su, kada je trebalo birati između dobra i zla, nepogrešivo birali dobro.

Zato se, dodao je, s ponosom sećamo predaka jer smo im zahvalni što su nas zapisali na pobedničku stranu sveta.

Vulin je zahvalio pripadnicima ruskih oružanih snaga na pomoći koju su pružili Srbiji, primetio da su došli u trenutku kad je i njihovoj zemlji i narodu bilo teško i čestitao im na upornosti i vrednoći.

Ceremoniji je prisustvovao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko koji je čestitao 75 godina od pobede na fašizmom u Drugom svetskom ratu i poručio da je ovo "veliki praznik i dan sećanja, ponosa, tuge i brižljivog odnosa prema našim zajedničkim vrednostima koje su naše dede i očevi, rame uz rame, izborili u toku rata".

Kako je rekao, priznanja koja su danas dodeljena velika su čast i pokazatelj da su pripadnici ruskih oružanih snaga uspešno ispunili svoju misiju.

"Ubeđen sam da će nagrada uručena i dobijena na ovaj dan imati posebnu težinu i vrednost", rekao je ambasador.

Vojnu spomen medalju za izuzetan doprinos sistemu odbrane Srbije dobio je i rukovodilac združene jedinice Oružanih snaga Rusije general-major Mihail Aleksandrovič Černišov koji, u ime cele jedinice, primio i zlatnu plaketu.

On je podsetio da danas ceo svet obeležava 75 godina pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu u kome su, dodao je, i sovjetski u srpski narod životima platitli slobodu svog naroda.

"Na ovaj dan svi se sećamo naših bliskih koji su prošli kroz taj strašni rat. Oni su svojim trudom, ratovanjem i radom izvojevali pobedu i naš današnji život", rekao je Černišov i dodao da svi treba da ih se sećamo, da znamo kome dugujemo naše i živote budućih generacija.

Izvor: Танјуг

VulinDan pobede nad fašizmom
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva