:

:

TV Most

clock

Septembar 19, 2020   16:34

0

230

Prizrenski bogoslovi u Novom Sadu

U Velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu večeras će biti organizovano predstavljanje muzičkog diska "Pesme iz Stare Srbije" učenika prizrenske bogoslovije.

Ovo ostvarenje, svoj treći muzički disk, oni su posvetili velikim jubilejima - hiljadugodišnjici od prvog pomena Prizrenske episkopije i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

U susret proslavi 150 godina od osnivanja Bogosloslovije Svetog Kirila i Metodija i deset godina obnove rada u Prizrenu, večeras će se predstaviti čuvari hrišćanskog carskog Prizrena koji će zapevati pesme iz Stare Srbije.

Prizrenski bogoslovi su na put iz Prizrena krenuli sa blagoslovom episkopa raško-prizrenskog Teodosija, a večerašnje saborovanje je takođe blagoslovio episkop bački Irinej, koji je svojevremeno bio profesor prizrenske bogoslovije.

Sa svojim učenicima iz Prizrena došla je i prof. dr Valentina Pitulić, predsednica kosovsko-metohijskog odbora Matice srpske.

Pitulić je takođe napisala predgovor za knjižicu sa tekstovima pesama, koja prati ovaj muzički disk.

Događaju će prisustovati i novinar Živojin Rakočević, direktor Doma kulture „Gračanica“, kao i renomirani pesnici Dragan Stanić i Selimir Radulović, dobitnici prestižnih pesničkih nagrada sa Kosova.

Prizrenski bogoslovi, sada već studente teologije: gitare - Strahinja Šabić i Marko Striković, tarabuka - Milan Kostić, bongosi – Nikola Savić, harmonika – Mladen Vojinović, klarinet – Aleksandar Milanović, violina - Dimitrije Nikolić, i pevači bogoslovi: braća Nemanja i Mihailo Velić, Luka Cvetković, Mihajlo Jovanović i Stefan Nedeljković, večeras će svirati i pevati rukovođeni profesorom Dejanom Ristićem.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva