:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2023   17:12

0

61

Procedura za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će uskoro odgovoriti na zahtev opozicije da se raspišu vanredni parlamentarni izbori, a kako je Ustavom i zakonima predviđeno, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora potrebno je da prođe najmanje 45, a najviše 60 dana.

Vučić je sinoć izjavio da će izaći u susret onima koji su tražili raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine, i da bi oni mogli da budu održani krajem februara ili početkom marta 2024. godine.

Do raspisvanja vanrednih parlamentarnih izbora može doći na dva načina.

Vlada može, kako je predviđeno Ustavom, podneti obrazložen predlog o raspuštanju Skupštine i o tome obavestiti javnost i predsednika Srbije koji u tom slučaju ukazom raspušta Skupštinu i raspisuje izbore što je primenjeno za aprilske izbore 2022. godine.

Drugi način je da predsednik vlade podnese ostavku Skupštini, a predsednik Republike je u tom slučaju dužan da pokrene postupak za izbor nove vlade.

Ako Narodna skupština ne izabere novu vladu u roku od 30 dana od dana kada konstatuje ostavku predsednika vlade, predsednik Republike je takođe dužan da raspusti Skupštinu i raspiše izbore.

Vlada ne može predložiti raspuštanje Narodne skupštine, ako je podnet predlog da joj se izglasa nepoverenje ili ako je postavila pitanje svoga poverenja.

Istovremeno sa raspuštanjem Narodne skupštine predsednik Republike raspisuje izbore za narodne poslanike, tako da se izbori okončaju najkasnije za 60 dana od dana raspisivanja.

Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 45 ni više od 60 dana.

Odlukom o raspisivanju izbora određuje se dan glasanja, a dan glasanja mora da bude neradni dan.

Narodna skupština koja je raspuštena vrši samo tekuće ili neodložne poslove, određene zakonom.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva