:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Jun 26, 2020   20:44

0

76

Produžen rok za žalbe, pomera se upis u srednje škole

Prijem i rešavanje žalbi roditelja učenika na rezultate završnog ispita koji nisu imali mogućnost žalbe do petka, 26. juna biće omogućeno i u subotu 27. juna od 9.00 do 12.00 časova elektronskom putem ili posredno preko matične škole, saopšteno je iz Ministarstva prosvete. Zbog produženja roka za žalbe izmenjen je kalendar upisa u srednje škole pa se tako liste želja predaju 1. i 2. jula umesto 29 i 30. juna.

Iz ministarstva podsećaju da je ove godine, po prvi put, primenjen inoviran i digitalizovan završni ispit, u delu pripreme, pregledanja i obrade testova. Ovako organizovan završni ispit predviđao je i nove procedure.

Najčešće greške, koje su dovele do usporavanja procesa su: nepoklapanje ID obrasca učenika sa odgovarajućim testom, nedostatak ID nalepnice na testu, nepopunjavanje ličnih podataka na ID obrascu, ista ID nalepnica zalepljena kod dva učenika...

Trenutno postoji manje od 300 učenika koji nisu mogli da vide jedan od tri testa od oko 66.955 učenika osmog razreda koji su polagali završni ispit.

Iz tog razloga, Komisija za sprovođenje završnog ispita za školsku 2019/2020. godinu donela je Odluku o izmeni Kalendara aktivnosti za sprovođenje završnog ispita i upisa u srednju školu.

Zbog produženja roka za žalbe izmenjen je kalendar upisa u srednje škole pa se tako lista želja predaje 1. i 2. jula umesto 29. i 30. juna.

Objavljivanje zvanične liste želja učenika, provera liste želja na zvaničnom i tehničkom sajtu moguća je do 12 časova 6. jula a objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima biće 8. jula do ponoći.

Upis učenika biće obavljen 9. i 10. jula od 8 do 15 časova a o dove godine omogućen je i elektronski upis u škole. 

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva