:

:

TV Most

clock

Oktobar 30, 2020   12:24

0

96

Profil mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija (VIDEO)

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rođen je kao Risto Radović na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači.

Osnovnu školu je završio u manastiru Morači, a Bogosloviju Sv. Save u Rakovici u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Uporedo sa Bogoslovskim fakultetom, studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Posle završenog fakulteta, postdiplomske studije nastavlјa u Bernu i Rimu, gde je magistrirao na Istočnom pontifikalnom institutu.

Sveti arhijerejski sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao ga je maja 1985. godine za Episkopa banatskog. Hirotonisao ga je 16. juna 1985. godine u beogradskoj Sabornoj crkvi Patrijarh srpski German. Odlukom Svetog arhijerejskog sabora Episkop banatski Amfilohije je decembra 1990. godine izabran za Mitropolita crnogorsko-primorskog sa sedištem na Cetinju. Svečano ustoličenje za Mitropolita crnogorsko-primorskog, zetsko-brdskog i skenderijskog izvršio je Patrijarh srpski Pavle sa episkopima 30. decembra 1990. godine u Cetinjskom manastiru. Proteklih trideset godina bio je duhovni vođa srpskog naroda u Crnoj Gori.

Mitropolit Amfilohije je nosilac drevnih titula: Egzarh Sveštenog trona pećkog, kao i Arhiepiskop cetinjski. Govorio je grčki, ruski, italijanski, njemački i francuski jezik. Koristi u naučnom radu starogrčki, latinski i crkvenoslovenski.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva