:

:

TV Most

clock

Septembar 23, 2022   20:29

0

140

Proglas za okupljanje u odbrani Kosova i Metohije

Više profesora, među kojima i nekoliko akademika, objavili su proglas za okupljanje u odbrani Kosova i Metohije u kome su poručili da inicijativa o statusu dve Nemačke dolazi u trenutku kada zapadni zvaničnici govore da se proces mora brzo završiti i da je vreme da se podigne glas i pošalje poruka da se na to ne pristaje, prenosi Standard. 

"Poštovani građani, rodoljubi, svi kojima je stalo do naše zemlje i našeg naroda, velike sile, koje su podstakle albansku pobunu na Kosovu i Metohiji, zatim izvršile oružanu agresiju na SR Jugoslaviju, potom koordinisale secesiju i koje uporno i neprestano rade na tome da nateraju Srbiju da se sama odrekne svojih svetinja, teritorija, građana i prirodnih bogatstava, ponovo su u ofanzivi koristeći novu krizu u međunarodnim odnosima i nered koji iza nje ostaje", navodi se u proglasu koji su potpisali akademici Danilo Basta, Matija Bećković i Časlav Ocić i mnogi drugi. 

Oni su naveli da nova - stara inicijativa o statusu dve Nemačke uz prihvatanje obaveze da se kroz deset godina učini međusobno priznanje, dolazi u istom trenutku kada zvaničnici zapadnih država javno govore o tome da proces traje predugo i da se mora brzo završiti.

"Vreme je da podignemo glas, da se složno okupimo i pošaljemo jasnu poruku kako na to ne pristajemo. Pozivamo sve intelektualce, javne ličnosti, organizacije, pokrete i političke stranke da se okupimo i stanemo iza proglasa kojim ćemo strancima i srpskim kolebljivcima objaviti jasan stav Srbije i srpskog naroda. Ne prihvatamo nikakva razgraničenja, podele, prelazna rešenja i slične nepristojne ponude. Poručujemo da niko nema mandat da potpisuje i predaje ni pedalj Kosova i Metohije koje je po međunarodnom pravu jasno i neprikosnoveno deoSrbije, niti da razmenjuje 'naše za naše'", naveli su u proglasu.

Potpisnici proglasa su naglasili da su se okupili da jasno podsete kako je jedino trajno rešenje iza koga stoje poštovanje Ustava Republike Srbije, Rezolucije SB UN 1244 (1999), Kosovskog zaveta i prava svih, bez obzira na naciju i veru da u Srbiji žive u miru i slozi

"Na osnovu toga tražimo i borimo se za punu reintegraciju Kosova i Metohije u ustavnopravni poredak Srbije, kada za to budu stvoreni uslovi i kada to budu međunarodne okolnosti dozvoljavale. Do tada, sve mere, odluke, incijative i aktivnosti koje se sprovode, moraju biti usmerene ka ispunjenju tog cilja", navodi se u proglasu koji su, između ostalih, potpisali i Dragomir Anđelković, Slobodan Antonić, Miša Đurković, Miloš Ković, Siniša Ljepojević, Slobodan Samardžić i Srđa Trifković.

Izvor: Standard.rs

KiMProglas

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva