:

:

TV Most

Foto: RTK2

clock

Decembar 08, 2019   18:03

0

220

Programeri iz Gračanice stigli sa takmičenja u Kini

Učenike Osnovne škole "Kralj Milutin" iz Gračanice, Petra Božidarevića i Nikolu Stanojevića je ljubav prema robotici i programiranju odvela čak u Kinu (grad Gvandžou), gde su od 28. novembra do 1. decembra učestvovali na Svetskom prvenstvu.

Priliku da se nađu na svetskoj smotri iz oblasti robotike i programiranju, Petar i Nikola su stekli odličnim rezultatima koje su ostvarili najpre u Prištini gde su zauzeli drugo mesto, a nakon toga i na regionalnom takmičenju u Hrvatskoj gde su takođe bili odlični.

Uspeli su da sakupe dovoljno bodova i ispune svoj cilj koji su postavili kada su pre dve godine počeli da se bave robotikom.

Iako nisu uspeli da se nađu među 16 najboljih timova, ističu da im rezultat nije bio u prvom planu već prilika da uporede svoje znanje sa vršnjacima iz ostalih zemalja.

„Lepo smo se proveli, dali smo sve od sebe na takmičenju. Upoznali smo puno naših vršnjaka iz raznih zemalja sveta, iz Kine, Turske, Italije...“ - kaže Petar Božidarević.

„Kina je baš velika zemlja, ima mnogo ljudi. Proveli smo se super. Nismo mogli da verujemo da smo došli do svetskog takmičenja. Stekli smo nove prijatelje iz raznih zemalja širom sveta,“ - dodaje Nikola Stanojević.

Zadatak koji je trebalo da urade nije bio nimalo lak, objašnjava Nikola.

„Imali smo dve staze koje je jedan mBot trebalo da pređe. U prvoj, ja kontrolišem pomoću džojstika i tako prebacujem loptice u određena polja. Na drugoj je trebalo da se radi programski deo, koji se radi automatski preko laptopa“.

Sve ovo ne bi uspeli bez svojih mentora, sa kojima vredno rade i pripremaju se u Inovacionom centru u Gračanici.

Od samog početka, veštine programiranja i robotike uči osmoro polaznika podeljenih u dva tima.

„Inovacioni centar je oformljen kako bi okupio mlade ljude koji žele da nastave da se bave informacionim tehnologijama, koji vide sebe u nekoj od delatnosti kao što su programiranje, WEB dizajn, grafički dizajn ili druge inovacione tehnologije,“ kaže Milan Stojanović, izvršni direktor Inovacionog centra Gračanica.

Ono što je novina jeste da će od 15. decembra svi oni koji pokazuju interesovanja ka informacionim tehnologijama imati priliku da pohađaju kurseve robotike i programiranja, arduino tehnologija i kurs WEB dizajna.

Svi zainteresovani više informacija o načinu prijavljivanja na ove kurseve mogu pronaći na internet stranici Inovacionog centra Gračanica.

Izvor: Radio Kontakt Plus/RTK2

KiMGračanicarobotikainformatikatakmičenjeKina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva