:

:

TV Most

clock

April 02, 2024   18:43

0

90

Projekcija filma ,,Povratak ishodištu'' u Herceg Novom

Projekcija filma "Povratak ishodištu ", autora Đorđa Lakušića, upriličena je u Herceg Novom u organizaciji Crkvene opštine Topaljsko-hercegnovske, 31. marta 2024. godine.

Voditeljka večeri bila je Aleksandra Miljanić.

Filmom Povratak Ishodištu KUD Kopaonik u svojih 25 godina rada i stvaranja sumira aktivnost na očuvanju narodnog,korološkog i muzikološkog nasleđa ugrađenog u narodno kulturno-umetničko stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji.

U filmu, obrađeno je 18 lokaliteta, čemu je prethodio istraživački rad na terenu centralnog Kosova, Metohije, Sirinićke, Sredačke, Nerodimske župe, Ruseničkog podgora, Gnjilanskog pomoravlja i severnog Kosova.Film podseća i hrabri srpsko stanovništvo da radi na očuvanju vlastitog kulturnog nasleđa i tako omogući održanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta na Kosovu i Metohiji.

Film posebno ukazuje na ugroženost nematerijalnog kulturnog nasleđa.Njegova ugroženost u prvom redu je vezana za progon srpskog stanovništva a zatim na tendenciju albanske etničke zajednice da preko monoetničkih institucija agresivno otima i promoviše albanski kulturni identitet, kao i egzodus Srba po dolasku misije ujedinjenih nacija u junu 1999.godine i uslovima u kojima danas na KiM živi srpski narod i neizbežno pitanje opstanka.

Film je značajan jer posebno daje težinu aktivnosti kulturno umetničkog društva, na kojima je teške breme objedinjavanja lokalnih običaja u reprezentativnu celinu muzike,pesme,igre,kostima i dramatizacije običaja i njihovo predstavljanje publici koja je sa tim običajima površno upoznata ili ih ne poznaje uopšte, kao i publici koja je te običaje do skoro sama upražnjavala.

-Naziv filma ,,Povratak Ishodištu''
-Autor monografije-Đorđe Lakušić
-Koautori monografije-Vuko Lakušić, Jovana Barać, Verica Mihajlović i Ana Radosavljević
-Narator- Milena Parlić
-Muzički producent Miroljub Todorović- Džimi
-Organizator Stefan Ćaldović
-Audio studio Džimi studio
-Video studio skils Ekšn PRO.
Dužina trajanja filma 1:10 min.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva