:

:

TV Most

clock

Februar 20, 2015   12:05

0

116

Promena definicije porodice za zaštitu svih žena

U 70 odsto slučajeva nasilnici dobiju uslovnu kaznu koju potom niko ne prati, rekla je Mihajlović u intervjuu Politici.

Mihajlović smatra da su podaci o nasilju nad ženama poražavajući jer je kaznena politika blaga i nedostaju usluge namenjene žrtvama nasilja, kao što su SOS telefoni i sigurne kuće.

"Nasilje nad ženama mora da se zaustavi. U 2014. godini je ubijeno 27 žena, od početka godine pet. Ne možemo više da sedimo i čekamo da nam se ove situacije ponavljaju, to su bile naše sestre, prijateljice, komšinice, neke nismo ni znali, ali smo o njihovim sudbinama saznali iz medija", istakla je Mihajlović koja je i ministarka i potpredsednica vlade.

Ona je dodala da se baš zbog njih, ali i onih koje bi sutra mogle da postanu samo statistika, moraju izmeniti propisi i definicija porodice u Krivičnom zakoniku mora da se usaglasi sa definicijom iz Porodičnog zakona da bi sve žene bile zaštićene bez obzira na to da li su u braku, vezi ili bilo kom drugom odnosu.

Mihajlović takođe smatra da se mora aktivnije raditi na promeni svesti ljudi.

"Godinama smo izloženi ekonomskim poteškoćama koje dovode do socijalne i kulturne bede i otuđenja ljudi, ali to ne sme da nam bude izgovor za nečinjenje. Moramo svi zajedno da menjamo ono što je skoro postalo model ponašanja i zaustavimo nasilje", kategorična je ministarka.

Mihajlović je navela podatke koji kažu da policija tokom godine primi više od 20.000 prijava, dok centri za socijalni rad registruju više od 9.000 žrtava nasilja u porodici.

Svaka peta žena proganjana je od strane člana porodice, sadašnjeg ili bivšeg partnera, žrtve više puta prijavljuju policiji nasilnike koji uglavnom dobiju samo upozorenje, postupci dugo traju, nema besplatne pravne pomoći za žrtve, a u 70 odsto slučajeva nasilnici dobiju uslovnu kaznu koju potom niko ne prati, ukazala je Mihajlović.

Zato ne treba da čudi što žene odustaju i trpe nasilje, zaključila je Mihajlovoić i naglasila da je svesna gde živi, ali i da je tu da bi rušila predrasude, ohrabrila žene da nasilje prijave i da se bore za sebe, na isti način na koji će se ona boriti za njihovo pravo na dostojanstven i ekonomski bolji život.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva