:

:

TV Most

clock

Decembar 24, 2018   22:25

0

224

Promene vremena najčešće utiču na hronične bolesnike

Nagle promene vremena najčešće utiču na hronične bolesnike, rečeno je Tanjugu u beogradskoj Hitnoj pomoći čije su ekipe sinoć imale 131 intervenciju od čega 15 na javnom mestu, a pomoć lekara su najviše tražili astmatičari.

Najčešće kod hroničnih bolesnika, usled promena temperature, dolazi do pogoršanja opšteg stanja, kažu i dodaju da bolesnici u takvim situacijama već sami umeju da reaguju, pa neki put povećaju dozu lekova.

"Ima i onih koji nas pozovu da ih savetujemo šta da urade i naš savet im najčešće pomogne, a ako ne onda lekarska ekipa dođe na lice mesta", kažu u Hitnoj pomoći.

Doktorka Nada Macura kaže da su kiša, pad barometarskog pritiska i porast temperature u odnosu na prethodne dane doprineli da hronični bolesnici zatraže pomoć lekara u većem broju nego inače.

Osnovni savet za hronične bolesnike je, kaže, da redovno uzimaju terapiju i da u vremenskim prilikama kakve su sada sačekaju i iz kuće izađu oko podne.

Kada je reč o srčanim bolesnicima, navela je da oni više reaguju na vetrovito i hladno vreme.

U RHMZ-u kažu da se naoblačenje i zahlađenje, koje je u jutarnjim satima zahvatilo severne krajeve Srbije, do sredine dana proširilo na celu zemlju uslovljavajući mestimično slabu i umerenu kišu.

"Pre nailaska hladne vazdušne mase duvao je jak južni i jugoistočni vetar, u južnom Banatu sa udarima olujne jačine (20 metara u sekundi), u zoni prolaska hladnog fronta bio je jak, povremeno olujni severozapadni vetar sa udarima u većini mesta od 13 do 17 metara u sekundi", navode u RHMZ-u i dodaju da je u Beogradu temperatura pala za 9 stepeni.

Vazdušni pritisak je od 10 do 16 sati porastao za 10 milibara što je, kako kažu, značajni porast pritiska, uslovljen prolaskom hladnog vazduha.

lekarihronični bolesnici
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva