:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Februar 03, 2019   15:12

0

153

Proroković: „Trepča“ bi u rukama Albanaca brzo bankrotirala

Kada bi Albanci preuzeli rudarski kombinat „Trepča“ ceo taj sistem bi verovatno vrlo brzo bankrotirao i bio prodat, smatra Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, koji veruje da će Priština i dalje preduzimati poteze poput ovog, sve dok takozana država Kosovo ne bude primljena u Ujedinjene nacije.

„Usvajanjem statuta ‘Trepče’ Priština šalje poruku da će i dalje preduzimati takve jednostrane poteze i pritiskati srpske vlasti da popuste, sve dok se ne učini ključno popuštanje – prijem takozvane Republike Kosovo u UN“, rekao je Proroković za Tanjug.

Ocenio je da usvajanje statuta „Trepče“ ima politički karakter i dodao da i ubuduće očekuje donošenje takvih i sličnih odluka Prištine pošto, dodao je, Albanci očigledno žele da povlače jednostrane poteze.

„Krizu u našim odnosima uvode na jedno sasvim novo polje. Njih ohrabruje to što se iz Beograda uporno ponavlja kako neće biti nikakvih rekacija ili se te reakcije u krajnjoj meri završavaju saopštenjima za javnost, a čim nema protivmera ne vidim ni razlog zašto da odustanu od ovakvih poteza“, rekao je Proroković.

Kosovska skupština izglasala je noćas statut „Trepče“ kojim se predviđa registracija nove kompanije u skladu sa zakonom donetim 2016. godine, a Proroković kaže da ne zna šta bi Albanci radili sa „Trepčom“ kada bi im celokupan taj sistem bio predat u ruke.

„Srbija subvencioniše ‘Trepču’, u njoj je i dalje zaposlen značajan broj ljudi, otvoreno je i pitanje dugova tog kombinata i ne vidim način na koji bi se vlasti u Prištini izborile sa svim tim otvorenim pitanjima vezanim za ‘Trepču’. Kada bi je oni preuzeli ceo taj sistem bi verovatno bankrotirao vrlo brzo, bio bi rasparčan i prodat budzašto za nekoliko meseci“, zaključio je Proroković.

Izvor: Танјуг

TrepčaDušan ProrokovićKiMPriština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva