:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 22, 2020   12:29

0

48

Prošle godine na lečenje u inostranstvo upućeno oko 800 dece

Zahvaljujući pre svega sredstvima koja su izdvojena iz budžeta Srbije na lečenje u inostranstvo tokom prošle godine upućeno je 649 dece iz Srbije, za još pedesetoro njih sredstva je obezbedio Budžetski fond Ministarstva zdravlja, a 143 bolesna mališana potražila su pomoć u inostranstvu zahvaljujući sredstvima koje su prikupile humanitarne organizacije, putem donacija i SMS poruka.

Najčešća oboljenja zbog kojih je odobravano lečenje u inostranim centrima su, kako je rečeno Tanjugu, neurološke bolesti, cerebralna paraliza, teška oboljenja krvnih sudova mozga, bolesti lokomotornog sistema, hemato-onkološka oboljenja, stečena oboljenja očiju kod prevremeno rođene dece...
"Republički fond zdravstvenog osiguranja je u toku 2019. godine odobrio 649 zahteva radi lečenja dece u inostranstvu i u navedenom periodu u te svrhe isplatio iznos od oko 419 miliona dinara", navedeno je iz Fonda Tanjugu..
Predsednik lekarske komisije Budžetskog fonda , koji je osnovan 2014. godine za lečenje bolesti koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, Vladislav Vukomanović naveo u lane, ovaj fond poslao oko 50 dece na lečenje i da je za to izdvojeno oko 330 miliona dinara.
On kaže da postepeno raste broj bolesnika čiji se slučajevi upućuju budžetskom fondu i za to je , kaže, zaslužna bolja informisanost, pre svega lekara, zdravstevnih ustanova, a i roditelja.
"Javnost sada zna da može da se osloni na našu instituciju i komisiju RFZO", rekao je Tanjugu Vukomanović.
On je poručio da roditelji bolesne dece treba da imaju poverenje u zdravstveni sistem Srbije, lekare i zdravstvene ustanove.
Objašnjava da je administracija veoma jednostavna i da je dovoljno mišljenje stručnjaka da je li je potrebno uputiti nekoga na lečenje u inostranstvo. Zahtev se prvo upućuje u RFZO, ako tamo dobije negativno mišljenje onda sledi Budžetski fond.
"Ukoliko je potrebno, lekarski konzilijum referentne zdravstvene ustanove doneće odluku da je neophodno dete uputiti na lečenje u inostranstvo. Taj tročlani konzilijum upućuje svoj dopis budžetskom fondu zajedno sa molbom roditelja", objašnjava Vukomanović
On dodaje da se dešavalo se da se deca šalju na lečenje u inostranstvo za nešto što može ovde da se leči i da je zbog toga neophodno stručno mišljenje da li je potrebno lečenje u inostranstvu.
Odlazak dece na lečenje u inostranstvo, pomažu i fondacije koje sredstva obezbeđuju putem donacija i SMS poruka, a menadžer fondacije "Podrži život" Katarina Danojlović kaže da su oni tako prošle godine finansirali lečenje pedeset dvoje mališana.
"Za razliku od prethodnih godina, možemo se pohvaliti činjenicom da je broj dece koju smo poslali na lečenje udvostručen. Izdvojeno je 20.196 miliona dinara, 423.515 evra i 71.197 dolara, od toga je deo sredstava obezbeđen od sredstava koja su građani uplatili putem 4,5 miliona SMS poruka na humanitarni broj 5757", istakla je Danojlović.
Humanitarna fondacija "Budi human - Aleksandar Šapić" je pokrila prošle godine troškove lečenja za 91 obolelo dete.
"U 2019. godini poslato je ukupno 1,1 miliona SMS poruka na podbrojeve Fondacije 3030 otvorene za decu. Uplaćeno je oko 400 miliona dinara donacija na račune fondacije", naveli su izove fondacije".
Fondacije nisu prihodovale samo od SMS poruka, već je većinski broj donacija od fizičkih i pravnih lica pristigao uplatama na njihove dinarske i devizne račune.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva