:

:

TV Most

clock

April 25, 2019   15:15

0

258

Prosveta traži veće plate; Šarčević: Predsednik to već najavio

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) traži da se plate u prosveti povećaju od 1. maja za još 10 odsto, a ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je predsednik Srbije već govorio o još jednom povećanju plata u ovoj godini.

Predstavnici USPRS održali su danas konferenciju za novinare na platou ispred Ministarstva prosvete, odakle su zatražili da se prosvetarima povećaju plate za 10 odsto, te da se nastavi dijalog sindikata i ministarstva o platnim razredima, o novoj mreži škola, kao i o dopuni Kolektivnog ugovora.

"Unija traži hitne pregovore sa ministrom prosvete i Vladom Srbije, kako bi se plate zaposlenima u prosveti povećale za 10 odsto od 1. maja. Smatramo da za to novca ima i da bi to bilo pravedno", rekao je član predsedništva USPRS Vladimir Adžić.

On je rekao da su administrativni radnici u školama nepravedno zapostavljeni, da rade sa koeficijentom od 8,62, te da je njihov predlog da im se koeficijent poveća na 13,42 kako bi imali bolju startnu poziciju kada se uvedu platni razredi.

Šarčević odgovara da su vrata Ministarstva prosvete za sindikate uvek otvorena i da sindikati učestvuju u donošenju svih zakona, kao i nove strategije obrazovanja.

Dodaje da su u toku razgovori sa predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, da će do kraja maja biti završena izrada kataloga radnih mesta i da će se posle toga nastaviti pregovori o platnim grupama i platnim razredima.

Komentarišući zahtev sindikata da plate u prosveti budu povećane za 10 odsto od 1. maja, on je rekao da ne želi da licitira, ali da je predsednik u svojim izjavama već pominjao da će biti povećanja plate u ovoj godini.

"Svaki put nagovaram i predsednika i premijerku da to povećanje bude malo više za obrazovanje, kako bi se smanjila razlika koja postoji u javnom sektoru", rekao je Šarčević i dodao da bi to bilo peto povećanje plate u prosveti za vreme njegovog mandata od dve godine i devet meseci.

Kad je reč zahtevu za dopunu Kolektivnog ugovora, koje traže sindikati, Šarčević odgovara da ne postoji bolji kolektivni ugovor u Evropi od onog koji imaju prosvetari u Srbiji.

"Čak su i neki sindikati priznali da bolje od ovog ne može da se dobije. Mi insistiramo na kolektivnom ugovoru za visoko", zaključio je ministar.

Izvor: Танјуг

Šarčevićplateprosveta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva