:

:

TV Most

clock

Februar 15, 2023   18:22

0

118

Protest albanskih studenata u Prištini protiv ZSO

Više stotina albanskih studenata protestovalo je danas u Prištini protiv osnivanja Zajednice srpskih opština (ZSO), navodeći iste one argumente koje premijer privremenih prištinskih institucija koristi kao izgovor da ne bi primenio Briselski sporazum.

Protest je organizovala organizacija "Studiranje, kritika i akcija". 

Studenti Albanci, koji su došli autobusima sa čitavog Kosova i Metohije, nosili su transparente "Zajednica ne prolazi", "Kosovo je Republika, nema Zajednice", "Kosovo ima parlament".

Oni su organizovali protestnu šetnju od Narodne biblioteke do Trga Skenderbeg, kako se zove prostor ispred sedište kosovske vlade.

Organizatori protesta su sa govornice poručili da "osnivanje monoetničkog Udruženja znači stvaranje države u državi". 

Oni, takođe, tvrde da ZSO ne bi unapredila prava srpske zajednice, ali bi, kako kažu, "instrumentalizovalo" Srbe na Kosovu.

"Ne prihvatamo ZSO sa srpskom većinom koja direktno narušava mir, suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje", jedna je od poruka demonstranata.

Briselski sporazum, na koji je 2013. potpis stavila vlada u Prištini, između ostalog predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština, sa velikim nadležnostima u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva i urbanog planiranja.

Skoro 10 godina nakon toga, prištinske vlasti nisu ništa učinile na primeni tog, ključnog, dela Briselskog sporazuma. 

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMPrištinastudentiprotestZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva