:

:

TV Most

Foto: T a n j u g/AP

clock

Februar 21, 2024   11:48

0

47

Protest grčkih poljoprivrednika u centru Atine

Grčki poljoprivrednici zatrubili su jutros sirenama sa svojih traktora ispred parlamenta, nakon što su proveli noć na centralnim gradskim ulicama Atine, kako bi izrazili protest protiv sve većih troškova goriva i proizvodnje.

Najmanje 8.000 poljoprivrednika, farmera i stočara, priključili su se protestu na trgu Sintagma, drugi dan zaredom, ponavljajući slične zahteve koji su se mogli čuti kod demonstranata-poljoprivrednika širom Evrope, navodi Rojters.

"Povukli smo potez i sada čekamo rezultat", rekao je farmer Konstantinos Kirijakopulos (34) iz južnog grčkog regiona Mesinije.

Demonstranti kažu da su pogođeni klimatskim promenama, velikim poplavama, ekstremnim vrućinama i požarima, što čini njihov posao još opasnijim.

Poljoprivrednici su blokirali puteve i granične prelaze prethodnih nedelja, dok su njihovi sindikati razgovarali sa vladom premijera Kirjakosa Micotakisa oko finansijske pomoći.

Vlada je dosad ponudila popust na račune za struju i proširenje poreske olakšice na poljoprivredni dizel do kraja 2024. godine. Vlada je poručila da je spremna da razgovara o još tema koji se tiču poreza, ali i da ove godine nema mogućnosti za nove ustupke.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva