:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jul 13, 2020   20:57

0

48

Protest ispred Centralnog zatvora, zahtev da se oslobode uhapšeni

Pristalice Demokratske stranke i drugih opozicionih partija i organizacija organizovali su danas protestni skup ispred Centralnog zatvora u Beogradu, zbog hapšenja učesnika protesta ispred Skupštine Srbije.  

Pred nekoliko stotina učesnika protesta, predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ponovio je zahtev da svi demonstranti koji su, kako je istakao, "nezakonito uhapšeni, pretučeni, a neki od njih i osuđeni", budu odmah pušteni na slobodu.

On je zatražio i odgovornost za sve one koji su, kako je rekao, koristili "institucije u korist jednog režima, a ne javnog interesa".

Lutovac je naglasio da su građani na protestima izrazili svoje nezadovoljstvo, ne samo najavom da će Beograd ponovo biti "zaključan", već i lažima koje se svakodnevno serviraju.

Ivana Jelić iz Združene akcije "Krov nad glavom" uputila je zahtev da se oslobode članovi te organizacije Vladimir Mentus, Igor Šljapić i Mario Marković, koji su privedeni prethodnih dana i, kako je naglasila, "koji su brutalno pretučeni, osuđeni na 30 dana zatvora, bez mogućnosti na fer suđenje i bez advokata, a privedeni su prethodnih dana bez ikakvog razloga".

Ona je, takođe, iznela zahtev da se odmah smeni direktor policije Vladimir Rebić, da odgovaraju svi službenici koji su vršili policijsko maltretiranje kao i svi koji su učestvovali u "nameštenim bespravnim suđenjima".

Sociolog Jovo Bakić je izrazio protest zbog hapšenja sociologa dr Vladimira Mentusa sa Instituta društvenih nauka, koji je priveden, prebijen i brzinski osuđen na 30 dana zatvora, iako se za njega zna da je miroljubiv čovek.

Na kraju skupa Lutovac je najavio da će se ponovo okupiti ukoliko njihov zahtev za puštanje uhapšenih ne bude ispunjen.

Izvor: RTV, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva