:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 27, 2022   20:00

0

125

Protest "Kreni-promeni", traže zabranu iskopavanja litijuma i bora u celoj Srbiji

Građani i aktivisti predvođeni inicijativom "Kreni-promeni" protestovali su ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu zahtevajući donošenje zakona kojim će biti zabranjeno istraživanje i iskopavanje bora i litijuma u celoj Srbiji.

 

Protest pod nazivom "Srbija nije na prodaju" počeo je u 19 sati ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu, odakle su okupljeni građani i aktivisti krenuli u šetnju prema Vladi Srbije.

Ulica kralja Milana bila je blokirana u delu između Starog dvora i Predsedništva, a saobraćaj je zbog preusmeren od Terazija prema Narodnoj skupštini.

Zahtev zbog koga su se građani okupili je donošenje zakona kojim će biti zabranjeno istraživanje i iskopavanje bora i litijuma u celoj Srbiji.

Ukoliko zahtev ne uđe u Skupštinu Srbije, prema najavi lidera inicijative "Kreni-promeni" Sava Manojlovića, sledi opstrukcija izbora u vidu blokada i drugih vidova građanske neposlušnosti.

Iz "Kreni-promeni" u tom slučaju najavljuju i poziv ostalim ekološkim udruženjima i opozicionim strankama da se udruže oko izmene zakona i zabrane eksploatacije i iskopavanja litijuma i bora u celoj Srbiji, a ne samo u dolini Jadra.

"Ne znamo ko će biti sledeće premijer, ne znamo da li će biti izbora, ali znamo da neće biti Rio Tinta u Srbiji", rekao je Manojlović.

Iako je vlast zvanično prekinula saradnju sa kompanijom "Rio Tinto", aktivisti zahtevaju da država uvede moratorijum na iskopavanje litijuma i bora u trajanju od 20 godina.

Izvor: RTS

Kreni-PromeniSavo Manojlovićprotestlitijumbormoratorijum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva