:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Novembar 15, 2019   13:18

0

208

Protest meštana- traže obustavu radova na kanalizacionoj mreži do dogovora sa opštinom Gračanica

Kao što su i najavili, nakon današnjeg sastanka sa predsednikom opštine Gračanica grupa meštana Gračanice danas je organizovala protest tražeći hitnu obustavu radova na kanalizacionoj mreži koju bez saglasnosti opštine Gračnica sprovodi Kosovsko ministarstvo za zaštitu životne sredine. Radove su obišli i direktori opštinskih odeljenja inspekcije i urbanizma Miloš Aritonović i Dejan Jovanović sa saradnicima.

Meštani od izvođača radova traže da prekine sa aktivnostima a od kosovskog ministarastva  za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja da se rukovodi interesima stanovništva opštine Gračanica i da projekat sprovede u skladu sa standardima kojim neće doći do novog ekološkog zagađenja u opštini pored već postojećeg sa izlivanjem hemikalija u reku Gračanku u delu kojim ona prolazi kroz Laplje Selo i Preoce. Jedino prihvatljivo rešenje jeste postavljanje cevi do glavne kanalizacione mreže i povezivanje svih domaćinstava na istu.

Kosovsko ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja započelo je radove na kanalizacionoj mreži u jednom delu Gračanice bez dogovora i saglasnosti Opštine Gračanica.

Direktor opštinskog odeljenja inspekcije Miloš Aritonović kazao je da je zabrinutost meštana opravdana i da će lokalna samouprava probati da u saradnji sa nadležnim ministasrtvom reši nastali problem.

“ Upoznati smo problemom. Danas smo obišli teren i u narednom periodu uložićemo maksimalne napore da u dogovoru sa ministarstvom koje realizuje ovaj projekat nađemo rešenje kojim će meštani ovog dela Gračanice biti zadovoljni. Posebno je važno sprečiti neko novo ekološko zagađenje i nastojaćemo da se cevi nove kanalizacije sprovedu do glavne kanalizacione mreže kako bi domaćinstva mogla da se povežu na istu“, kazao je Aritonović.

Za meštane Gračanice i lokalnu samoupravu neprihvatljiv je podatak da je projektom predviđena kanalizaciona mreža do glavne magistrale u Gračanici a ne njeno spajanje sa glavnom kanalizacionom mrežom koja se nalazi na oko 600 metara što preti, kako je istaknuto, da izazove novi ekološki problem pored već postojećeg sa izlivanjem hemikalija u reku Gračanku u delu kojim ona prolazi kroz Laplje Selo i Preoce.

Izvor: RTV Gračanica

KiMGračanicaprotest meštana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva