:

:

TV Most

clock

Mart 21, 2019   20:16

0

210

Protest protiv mafije u Padovi

Na dan sećanja na žrtve organizovanog kriminala na jugu Italije oko 50.000 osoba protestovalo je protiv mafije u Padovi. Dan sećanja na nedužne žrtve mafije obeležava se od 1996. godine, a centralno obeležavanje ove godine održano je u Padovi.

Hiljade mladih i predstavnika i članova različitih udruženja stigli su u Padovu iz drugih italijanskih gradova, gđe su pročitana imena 111 žrtava mafije. Protestima se pridružio i italijanski državni antimafijaški i antiteroristički tužilac Federiko Kafijero de Raho. 

"Vidimo da je ekonomija prljava i da su zdrave firme pale u ruke mafije. U opasnosti smo da upravljanje ekonomijom dođe u ruke mafije", poručio je De Raho, prenosi Al Džazira. 

Ukazao je i na važnost prijavljivanja svake neobične situacije policiji i pravosudnim institucijama. Osnivač udruženja "Libera" Luiđi Čioti poručio je da 163 godine pričaju o mafiji. 

"U civilizovanoj zemlji, kao što je Italija, neprihvatljivo je da 80 posto porodica žrtava mafije ne zna istinu ili zna samo deo", rekao je Čioti.

Predsednik Italije Serđo Matarela uputio je poruku organizatorima.

"Želimo da oslobodimo društvo od mafije. To je neophodan i moguć cilj, koji zahteva predanost, doslednost i punu svest o našim odgovornostima kao građana", navodi se u Matarelinoj poruci, prenosi Korijere dela sera.

Mafijaške organizacije jedan su od najvećih problema društvenog života u Italiji. 

Izvor: TAНЈУГ

italijaprotestimafija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva