:

:

TV Most

clock

Decembar 20, 2021   17:15

0

143

Protest protiv Otvorenog Balkana, zapaljena srpska zastava

Ispred Vlade Albanije u Tirani oko 16. 30 časova počeo je protest protiv inicijative "Otvoreni Balkan", u organizaciji albanske opozicione Demokratske stranke bivšeg premijera Saljija Beriše.

Protest se organizuje uoči dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanak inicijative za regionalnu saradnju "Otvoreni Balkan", koji se održava danas i sutra u Tirani.

Učesnici protesta zapalili su zastavu Srbije istaknutu u znak dobrodošlice na ulici koja vodi do vlade, praćeni burnim odobravanjem okupljenih, a jedan dečak je pao sa bandere pokušavajući da obori zastavu.

Protestanti nose tranpsarente na kojima su ispisane poruke protiv inicijative Otvoreni Balkan, predsednika Vučića, Rame, Soroša...

Beriša je pre nekoliko dana preko društenim mreža pozvao Albance da dođu na protest, nazivajući ih nacionalnim protestima koji su usmereni protiv, kako je rekao, "antialbanskog scenarija".

Učesnici protesta, na čelu sa Berišom, prethodno su se okupili ispred sedišta Demokratske stranke u Tirani i onda su prošetali do zgrade Vlade, gde je postavljena bina, a nedaleko odatle se nalazi i Ambasada Srbije u Tirani, javlja izveštač T a n j u g a.

Mediji su prenosili ovih dana da će na taj protest navodno doći i Albanci sa KiM, ali i Albanci iz Preševske doline.

Glavna tema sastanka Otvorenog Balkana u Tirani, gde će se se okupiti predsednik Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, je uspostavljanje jedinstenog tržišta rada, kao i jedinstvene radne dozvole koja bi trebalo da zaživi već od početka 2022. godine.

Inače, Demokratska stranka je najjača opoziciona stranka u Albaniji, nasuprot vladajućoj Socijalističkoj partiji Edija Rama, ali je trenutno u Demokratskoj stranci došlo do razdora i stranke se podelila na dve frakcije.

Vučić će večeras imati zajedničku večeru sa Ramom i Zaveom u 19 časova u Elbasanu, a sutra će uslediti radni sastanci i predviđeno je potpisavanje šest sporazuma.

Izvor: T a n j u g

TiranaOtvoreni BalkanprotestAleksandar Vučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva