:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Mart 07, 2019   13:33

0

505

Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici: Ne prihvatamo zakon o Trepči, nećemo tiho i u mraku nestati

U centru Severne Mitrovice,održan je  protest Srba protiv anticivilizacijskih taksi, političkog progona i montiranih poternica, pokušaja otimanja Trepče i gušenja prava Srba na Kosovu.

Vise hiljada okupljenih kod spomenika Caru Lazaru nosili su zastave Srbije, i kombinata Trepča sever, kao i transparente “Ne damo sever, “Podrška predsedniku Vučiću”, “Odavde nema nazad” i druge.Govornici su izmedju ostalog  iskazali nezdovoljstvo poslednjim potezima Pristine,pobunili su se protiv inicijative za ujedinjenje severne i juzne Kosovske Mitrovice a zatrazili su I da se prestane sa zastrasivanjem I napadima na srbe I njihovu imovinu u Metohiji .

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić istakao je da se srpski narod danas okupio nikad odlučniji i  istrajniji u nameri da ostane i opstane na ovim prostorima.

„Okupili smo se da sačuvamo  pravo na slobodu i život nas i naših potomaka,  ali da sačuvamo i našu Trepču i sve one privredne potencijale  i naše ljude koji se bore  da ovde život ne stane“ poručio je Simić i dodao da ni mir, ali ni sloboda nemaju alternativu.

„ Mi nećemo tiho i u mraku nestati sa ovih prostora, ma šta nam spremali oni sa druge strane“ rekao je Simić.

Član predsedništva Sindikata „Trepče“ Ratomir Milojević  poručio je  da radnici Trepče nemaju moralno pravo da prihvate jednostrani i kako je rekao „jednonacionalni akt Prištine“ kojim se menja budućnost ovog kombinata.

„Nikada nećemo prihvatiti primenu zakona , koji ne uvažava naše životne interese. Svesni smo da oni imaju samo političke ciljeve,  od kojih je krajnji cilj ukidanje naših radnih mesta – izvora naše egzistenicije i proterivanje radnika sa ovih prostora. Ne smemo to dozvoliti“ poručio je Milojević.

On je dodao da je jedini zahtev radnika Trepče Prištini da ih pusti da nesmetano rade i da za svoj rad  primaju plate od kojih živi oko 2500 porodica.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Tanja Vujović rekla je da će se i profesori i studenti okupljati onoliko puta i onoliko dugo koliko to bude bilo potrebno da kako je rekla „pokažemo svetu da ne pristajemo na poniženja, takse i zabrane“.

Vujović je podvukla da srpski narod ne pristaje na proterivanje i hapšenje članova porodica i sunarodnika, na pritiske iz Prištine i ćutanje međunarodne zajednice.

„Ovim putem poručujemo, da biramo da živimo na zemlji naših pradedova,  da se obrazujemo na srpskom jeziku, da pišemo ćirilicom  i da pratimo najnovija naučna dostignuća“ poručila je Vujović.

Direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović naveo je da "kosovske institucije i šiptarske vlasti narkokartela" najavljenom registracijom Trepče pokušavaju da završe etničko čišćenje takozvanog nezavisnog Kosova u čemu imaju pomoć svojih zapadnih mentora.

Dodao je da to rade i uvođenjem taksi i pokušajem otimanja Gazivoda, Trepče, oduzimanjem prava na rad Srbima, kao i pokušajem aneksije Mitrovice.

I formiranjem vojske koju treba rasporediti po severu", naveo je Ivanović i dodao da srećom Srbi na KiM imaju podršku državnog vrha Srbije, koji neće dozvoliti nasilje nad Srbima u pokrajini.

Kazao je da neprijateljsko raspoloženje prema Srbima na KiM dolazi od Albanaca, sa zapada, ali i iz Beograda, od onih koji organizuju "večernje proteste" kako im se, kaže, lica ne bi videla i ne bi se znalo ko ih organizuje.

"Znamo mi ko su oni, znamo da su organizovani sa strane, da su plaćeni sa strane. Tu su oni koji su ojadili ovu zemlju i obogatili se na njen račun, koji su postavili granicu između nas i ostatka Srbije, koji su gotovo priznali nezavisno Kosovo. Tu su i braća glumaca, pa jedan kaže treba legalizovati drogu i da Kosovo nije Srbija", rekao je Ivanović.

Podsetio je da su predstavnici Srba sa KiM imali sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i naveo da je predsednik ponovio da neće dozvoliti kosovsku Oluju niti bilo kakvo nasilje nad srpskim narodom na KiM.

Dodaje i da je državna politika prema KiM danas bezrezervna podrška Srbima na KiM, ulaganje u razvoj pokrajine i ostvarivanje što boljih uslova za život Srbima.

"To govori o ozbiljnosti i odgovornosti državne politike", rekao je Ivanović i dodao da je protiv zamrznut konflikta, već za kompromis, te da stvari treba što hitnije rešavati.

Predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Luka Jovanović, inače student istorije u Kosovskoj Mitrovici, rekao je da je svrha nauke koju proučava da nauči kako se treba ponašati u sadašnjosti, ali i kako isplanirati budućnost.

"Ako pogledamo istoriju Trepče, srešćemo samo imena poput kralja Milutina, cara Dušana, Nikole Pašića, kralja Aleksandra Karađorđevića i mnogih drugih, ali nećemo sresti nijednog Ramuša ili Hašima koji su išta uradili za Trepču osim što su dizali štrajkove, pobune i podmetali požare", kazao je Jovanović.

Poručio je da će se studenti i dalje boriti protiv otimanja Trepče, ali i protiv taksi od 100 odsto, kao i inicijative za ujedinjenje Mitrovice.

Skupu je pristvovao veliki broj građana koji su nosili srpske zastave i zastave sa grbom Trepče i transparente na kojima je pisalo: „Ne damo Trepču“, „Srbijo pomozi“, „Stranci dođu i odu, takse ostaju“ itd. Među okupljenim građanima  su bili svi predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova i Metohije.

Izvor: TV Most,Radio Kosovska Mitrovica

protestKMTrepčaanticivilizacijske mere
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva